Izabrano rukovodstvo Federacije BiH, SDA preko Lende može blokirati izbor Vlade

/

Predsjednica Federacije BiH, prema dogovoru koalicionih partnera, bit će Lidija Bradara (HDZ), a potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici izabrao je rukovodstvo Federacije BiH, a njega će morati potvrditi i Dom naroda.

Predsjednica Federacije BiH, prema dogovoru koalicionih partnera, bit će Lidija Bradara (HDZ), a potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP). Procedura je takva da se biraju tri člana rukovodstva FBiH, a da oni između sebe biraju predsjednika, a ukoliko ne postoji dogovor onda ih bira Parlament FBiH, javlja Avaz.

Za njihov izbor je glasao 96 zastupnika, a protiv je bio samo Slaven Raguž.

U toku rasprave su iz DF-a kritikovali to što je odbijena kandidatura Zlatana Begića (DF) iz reda Ostalih.

Zastupnik Slaven Raguž (HRS) je kritikovao ovu listu zbog Refika Lende i kazao je da je neće podržati.

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH su nezaobilazni faktori u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Tako je Osmorka došla u nezavidnu situaciju obzirom da se glasa za zajedničku listu, a SDA je obezbijedila većinu u Klubu bošnjačkog naroda i predložila Refika Lendu, koji može blokirati izbor Vlade FBiH, što su iz SDA ranije i najavili. Oni su poručili da se bez njih neće moći formirati nova Vlada.

Inače, koalicioni partneri su se usaglasili da novi premijer FBiH bude lider SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjećamo, aktuelna Vlada je u tehničkom mandatu još od izbora 2018. godine, a kako su ranije poručili iz Osmorke oni, zajedno sa HDZ-om, imaju potrebnu većinu i u toj Vladi, tako da bi bilo kakve blokade bile suvišne, piše fokus.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...