Izabrano rukovodstvo Federacije BiH, SDA preko Lende može blokirati izbor Vlade

/

Predsjednica Federacije BiH, prema dogovoru koalicionih partnera, bit će Lidija Bradara (HDZ), a potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici izabrao je rukovodstvo Federacije BiH, a njega će morati potvrditi i Dom naroda.

Predsjednica Federacije BiH, prema dogovoru koalicionih partnera, bit će Lidija Bradara (HDZ), a potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP). Procedura je takva da se biraju tri člana rukovodstva FBiH, a da oni između sebe biraju predsjednika, a ukoliko ne postoji dogovor onda ih bira Parlament FBiH, javlja Avaz.

Za njihov izbor je glasao 96 zastupnika, a protiv je bio samo Slaven Raguž.

U toku rasprave su iz DF-a kritikovali to što je odbijena kandidatura Zlatana Begića (DF) iz reda Ostalih.

Zastupnik Slaven Raguž (HRS) je kritikovao ovu listu zbog Refika Lende i kazao je da je neće podržati.

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH su nezaobilazni faktori u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Tako je Osmorka došla u nezavidnu situaciju obzirom da se glasa za zajedničku listu, a SDA je obezbijedila većinu u Klubu bošnjačkog naroda i predložila Refika Lendu, koji može blokirati izbor Vlade FBiH, što su iz SDA ranije i najavili. Oni su poručili da se bez njih neće moći formirati nova Vlada.

Inače, koalicioni partneri su se usaglasili da novi premijer FBiH bude lider SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjećamo, aktuelna Vlada je u tehničkom mandatu još od izbora 2018. godine, a kako su ranije poručili iz Osmorke oni, zajedno sa HDZ-om, imaju potrebnu većinu i u toj Vladi, tako da bi bilo kakve blokade bile suvišne, piše fokus.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...

Akcija “Piramida” širom države: Pretresi na 16 lokacija u tri kantona, na krijumčarenju migranata zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su...