Delegacija za sigurnost Evropskog parlamenta stiže u BiH zbog procjene vojne operacije EUFOR-a

/

Delegacija Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu u kontekstu geopolitičkih turbulencija izazvanih ratom Rusije protiv Ukrajine.

Delegacija kojom predsjedava Gheorghe-Vlad Nistor (EPP, Rumunija)se sastoji od članova iz različitih političkih grupa: Leopoldo López Gil (EPP, Španija), Dietmar Köster (S&D, Njemačka), Thijs Reuten (S&D, Holandija), Klemen Grošelj (Renew Europe, Slovenija), Viola Von Cramon-Taubadel (Greens/EFA, Njemačka).

Posjeta će trajati tri dana, od 20. do 23. februara, a članovi EP-a iz Pododbora za sigurnost i odbranu obići će prostorije misije EUFOR-a Althea i NATO-a u kampu Butmir, kao i objekte Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

Oni će se sastati i sa članovima Predsjedništva BiH i nove vlade, istaknutim parlamentarcima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Prema mandatu Konferencije predsjednika Evropskog parlamenta, ova delegacija prvenstveno ima za cilj procijeniti vojnu operaciju EUFOR Althea i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini u kontekstu geopolitičkih turbulencija uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...

Hiljade adresa i brojeva građana BiH objavljeno na internet imeniku

Privatni brojevi telefona i adrese oko 10.000 građana Bosne...

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina, kandidovao se i za gradonačelnika Banja Luke

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića čije je ubistvo potreslo...