Bosna i Hercegovina polazna stanica migrantima koji žele u Evropsku uniju

/

Ono što je prije nekoliko godina za Evropsku uniju bila crvena linija, finansiranje postavljanja bodljikave žice na njene vanjske granice, sada je ideja koja ima sve veću podršku.

Najdužu kopnenu granicu Unije od prvog januara nadzire Hrvatska. Da li će nakon ulaska u Šengen i pretpostavki da će migracijski pritisak biti povećan, žice biti i na granici sa BiH?

Migrantska kriza je utihnula. Bihać je zbog svoje geografske pozicije bio nezaobilazna stanica za izbjeglice iz Sirije, Pakistana, Alžira i drugih zemalja. Danas su pretežno svi u kampu, udaljenom oko 30 kilometara od grada, ali ne odustaju od “gejma” – igre zbog nerijetko izgube i ono malo što imaju. Među njima ima i maloljetnika o kojima brigu vodi organizacija CWS.

MUAMER DELIĆ, menadžer organizacije “CWS”

“Neki pređu granicu prvi put, a neki pokušavaju i po 30 puta. Svaki njihov povratak u Bihać i kamp je za nas dirljiv, tokom samog tog procesa, ostanu bez odjeće, obuće, telefona, novca i svega što sa sobom ponesu. Ti njihovi pokušaju traju i po nekoliko dana. Ostanu i bez hrane, vode…”

Kada je u pitanju broj migranata, stanje danas i na početku krize neopredivo, kažu u Službi za poslove sa strancima BiH.

MIRSAD BUZAR, Služba za poslove sa strancima BiH

“Trenutno u četiri prihvatna centra borave 794 migranta. Od toga na području Unsko-sanskog kantona 123, te na području Kantona Sarajevo 671. To je najmanji broj migranata koji su boravili ovdje od početka krize 2018. Važno je naglasiti da nemamo migranata koji borave izvan prihvatnih
centara”.

Bosna i Hercegovina je prolazna stanica migrantima.Gotovo niko od njih ovdje ne želi ostati. Oni žele samo jedno u Evropsku uniju, a najdužu vanjsku granicu Evropske unije čuva susjedna Hrvatska koja je od 1. januara u zoni Šengena.

Borba protiv ilegalne migracije bila je i ostaje najzahtjevniji zadatak za oko 6.500 graničnih hrvatskih policajaca. Pozivi da se vanjske granice Evropske unije ograde bodljikavom žicom brinu i bh. građane.

Da do toga neće doći izjavio je i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković tokom posjete našoj zemlji početkom ovog mjeseca.

ANDREJ PLENKOVIĆ, premijer Hrvatske

“Hrvatska neće graditi ograde, zidove ni podizati žice na granici s BiH. Ne želimo da nove šengenske granice Hrvatske i Evropske unije budu bilo kakva prepreka i tvrđava koja će usporiti tokove kretanja ljudi ili roba između Hrvatske i BiH.

Čekajući toplije dane i svoju priliku da otputuju u obećane zemlje, migranti ostaju ovdje, u srcu Evrope, na vratima Unije, piše BHRT. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Ugostitelji na Jadranu imaju velika očekivanja od nove sezone, ali su stari problemi ostali

Ugostitelji u Hrvatskoj puno očekuju od proljetne i ljetne...

Skromno: Gdje će radnička klasa za 1. maj, ima li novca za roštilj

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Bosni...

Na ljetovanje ove godine će samo rijetki: Za sedam dana boravka u Neumu potrebno 1.120 KM

Za veliki dio bh. građana odlazak na more i...

2.000 radnika radi na 8 dionica: Gradnja koridora u punom zamahu

Na izgradnji Koridora 5C trenutno je aktivno osam gradilišta,...