Istraživački tim Ekonomskog univerziteta u Beču analizirao je kako se bacanje hrane može izbjeći na ninvou maloprodaje. Svake godine se širom svijeta baci 1,3 milijarde tona hrane, što je 35 posto proizvedene hrane u lancu snabdijevanja od proizvodnje do potrošnje.
Uzroci bacanja hrane mogu biti različiti, od prekomjerne proizvodnje zbog nepreciznih predviđanja i pretpostavki o odnosu potrošača prema hrani, do neefikasnog skladištenja i transporta. Dodatni faktor povećanje potražnje za proizvodima od strane maloprodajnih lanaca i potrošača.
Postoje inicijative koje se bave sprječavanjem rasipanja hrane, ali se one rijetko fokusiraju na prevenciju. Sa socijalnog aspekta ovo predstavlja veliki etički i ekološki problem, jer se uništava hrana koja može da se konzumira, dok s druge strane raste broj ljudi koji gladuju.
Projektom „Appetite“ bacanje hrane bi se smanjilo za deset posto do 2030. godine. Najbolji načini da se to ostvari su optimizacija lanca snabdijevanja i bolja usklađenost ponude i potražnje kao i koordinacija svih učesnika u lancu snabdijevanja za šta su zadužene nezavisne platforme.
Rasipanje hrane se mora smanjiti prevencijom i upotrebom naprednih tehnologija koje se zasnivaju na podacima. Vještačku inteligenciju je potrebno koristiti za metode predviđanja, simulacije i optimizacije što čitav proces čini transparentnijim i utiče na smanjenje troškova uslijed prevelikih zaliha ili nedostatka namirnica.
Izvor: mreza-mira