Jezero u obliku srca je komad raja na zemlji: Nalazi se na granici BiH i Crne Gore

/

Fotografisano iz zraka, Trnovačko jezero je u obliku srca i zasigurno je jedno od najljepših u Evropi.

Trnovačko jezero teritorijalno pripada Crnoj Gori, ali se može vidjeti i iz Bosne i Hercegovine, s obzirom da je veoma blizu granice.

Jezero je smješteno na 1517 metara nadmorske visine, okruženo planinama Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja, Trnovački Durmitor, vrhovima koji su redom viši od 2000 metara.

Voda u jezeru je veoma čista i gotovo prozirna, a najveća dubina je oko devet metara. Turisti i posjetioci se rado kupaju u ovom jezeru, ali samo tokom najtoplijih meseci u godini – jula i augusta.

Za ovo jezero je karakteristično i što često mijenja boju zbog prelamanja svjetlosti, pa je tako nekada tirkizno, a nekada modrozeleno.

Put do Trnovačkog jezera iz Crne Gore je veoma naporan i zahtjeva ozbiljnu fizičku spremnost, te traje i do šest sati u jednom pravcu. Zato se posjetioci najčešće odlučuju da jezero dožive iz Bosne i Hercegovine, odakle mu je moguće lakše pristupiti i to na četiri različita načina.

Najlakši prilaz je iz zaravni Prijevor u Nacionalnom parku Sutjeska, odakle do jezera vodi staza duga oko 5 i pol kilometara. Ona podrazumjeva pješačenje i lagano planinarenje u trajanju od oko dva sata u jednom smjeru.

Maglić | Trnovačko jezero | 2020

Staza je dobro označena, ali ako nemate prethodnog iskustva u ovakvim turama, postoje i organizovane ture u toku ljetnje sezone. Kao i sa svakim planinarenjem i ovdje je suština ne samo doći do krajnjeg cilja i uživati u ljepoti jezera, već i obratiti pažnju na sam put do njega koji krasi nevjerovatna priroda i nesvakidašnji mir, piše Blic Žena.

Trnovačko jezero je nerijetko i usputna stanica planinara koji su u pohodu na vrhove koji ga okružuju, kao što je Maglić, ili na obližnju prašumu Perućica.

Povezani postovi

Znate li zbog čega postoji prijestupna godina

Prijestupna godina zbog 29. februara ima 366 dana, a...

Ramazanska vaktija za 2024.: Najduži post trajat će 15 sati i dvije minute

Najduži dan posta biće posljednji dan ramazana, 9. aprila....

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj...

Bešlagić: Ja sam Bosanac i Dalmatinac, ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac

Enis Bešlagić prisjetio se uloge koja ga je proslavila,...