Iz BiH izvezeno 26 odsto više robe nego 2021.

/

Iz Bosne i Hercegovine je u 2022. godini izvezeno robe u vrijednosti 18,4 milijarde KM, što je više za 3,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na 2021. godinu. Prema analizama Spoljnotrgovinske komore BiH, naša privreda je konkurentna i može da proizvodi i izvozi robe na zahtjevna evropska tržišta.

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (STKBiH) prezentovala je juče osnovne pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu, s posebnim osvrtom na razmjenu naše države s najznačajnijim trgovinskim partnerima.

Predsjednik VTKBiH Zdravko Marinković i potpredsjednici Ahmet Egrlić i Vjekoslav Vuković naveli su da su protekle dvije godine bile turbulentne – pandemija Covid-19, potom rat u Ukrajini, te da je sve to uticalo i na inflatorna kretanja, pa je takva situacija uticala i na ekonomiju u svijetu, a samim tim i na bh. ekonomiju.

U tom kontekstu, Marinković je kazao da je u 2022. godini iz BiH izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti 18,4 milijardi KM, a da je istovremeno uvezeno robe u ukupnoj vrijednosti  29,1 milijardu KM, što je povećanje od 7,2 milijardi KM ili 33 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vanjskotrgovinski deficit je, kako je rečeno, iznosio 10,7 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 63 posto.

“Robna razmjena ostvarena je najviše sa državama Evropske unije. Ukupan obim razmjene sa predstavlja 68 posto ukupnog obima razmjene BiH sa svijetom- rekao je Marinković.

Obim razmjene za 2022. godinu sa EU je iznosio oko 32,3 milijarde KM, što je više za 7,3 milijarde KM u odnosu na 2021. godinu. Na tržište EU je u protekloj godini izvezeno robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je više za 2,8 milijarde KM ili 26 posto u odnosu godinu prije.

Istovremeno je iz EU uvezeno robe u vrijednosti 19 milijardi KM, što je povećanje od 4,5 milijardi KM ili 31 posto u usporedbi sa godinom ranije.  U ukupnom izvozu EU učestvuje sa 72 posto, a u uvozu sa 65 posto.

Deficit sa EU iznosi 5,7 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 70 posto.

– Po obimu razmjene prednjači Hrvatska. Obim razmjene s Hrvatskom je iznosio 8 milijardi KM, što je više za 2,6 milijardi KM ili 48 posto u odnosu na 2021. godinu. Izvoz je iznosio 2,6 milijardi KM, što je više za 700 miliona KM ili 36 posto, a uvoz 5,4 milijarde KM, što je povećanje od 1,9 milijardi ili 56 posto, te je ostvaren deficit   u iznosu   2,8 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 48 posto – naveo je Marinković.

Ukupan obim razmjene sa CEFTOM je iznosio 8 milijardi KM, što je skoro 17 posto ukupne razmjene BiH sa svijetom.

Na tržište CEFTA-e je u analiziranom periodu izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti 3,4 milijarde KM, što je više za 863 miliona KM ili 34 posto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno je uvezeno robe u vrijednosti 4,6 milijardi KM, što je više za 972 miliona KM ili 27 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Deficit sa CEFTA-om iznosi 1,2 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom je 75 posto.

Danas je održan i stručni panel sa bh.privrednicima o temi  “Šanse i izazovi izvoza”, a učesnicima događaja su se obratili i privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Republike Hrvatske u BiH Mladen Glavina i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Naša država zauzela neslavno prvo mjesto: BiH ima najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina zauzela je nezavidno prvo mjesto kada...

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...