Mreža za zaštitu prirode BiH: Prirodna bogatstva pod sve većim pritiskom

/

Bosna i Hercegovina je jedna od najbogatijih zemalja Europe po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti, no nažalost ima tek oko 3% zaštićene teritorije, što predstavlja najmanji postotak ne samo u Europi nego i u svjetskim razmjerima.

Ovaj zabrinjavajući podatak jasno ističe važnost ulaganja dodatnih napora u zaštitu prirode na razini cijele države što će upravo i biti tema V. Konferencije Mreže za zaštitu prirode BiH koja će se održati 10. i 11. ožujka 2023. godine u hotelu Kardial u Tesliću (Republika Srpska) i na Matinskom visu u općinama Žepče i Maglaj (Federacija BiH).

U vrijeme kada su prirodni resursi u Bosni i Hercegovini pod sve većim pritiskom, nužno je afirmirati zaštićena područja kao učinkovit mehanizam za sprječavanje nezakonitog iskorištavanja šuma, voda, ruda, faune i flore. Ovaj standard koji je prihvaćen u cijelom svijetu uključuje i definiranje upravljača zaštićenim područjem čime se osigurava korištenje prirodnih resursa na održiv način, uz dugoročnu dobrobit za sve građane. To se u prvom redu ogleda kroz razvoj održivog turizma koji pruža ekonomsku korist za cijelu zajednicu ali i čuva prirodna bogatstava za buduće generacije.

Na Konferenciji će tako biti predstavljeni prirodni i turistički potencijali općine Teslić, koja po prostornom planu namjerava uspostaviti čak 12 zaštićenih područja prirode. Razmatrat će se i mogućnosti međuentitetske suradnje s fokusom na uvezivanje općina Teslić, Žepče i Maglaj na području planinskih vrhova Smolin – Matinski vis. Dugoročni cilj ove ideje je zamjena ratnih i entitetskih linija ekološko-turističkim rutama koje bi potaknule istinski napredak i ekonomski razvoj, tako da organizaciju ovog skupa podržava i Misija OSCE-a u BiH.

Svoj rad i suradnju s nevladinim sektorom će prezentirati i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske. Iako je sličan zavod definiran Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH, on nažalost nikada nije osnovan što je također jedan od razloga zašto ovaj BH entitet značajno zaostaje u procesu zaštite prirode. Stoga je jedan od ciljeva Konferencije predstaviti novi koncept razvoja Mreže za zaštitu prirode BiH koji će doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja te boljem i održivijem upravljanju prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini.

Uz predstavnike lokalnih zajednica iz Teslića, Maglaja, Žepča i nadležnih ministarstava iz oba entiteta, na Konferenciji se očekuje i sudjelovanje 20-tak organizacija civilnog društva koje se bave istraživačkim radom na terenima širom Bosne i Hercegovine. Organizatori Konferencije vjeruju da će ovaj događaj doprinijeti jačanju njihove suradnje i koordinacije i povećanju podrške za ulaganje u zaštitu prirode te da će potaknuti vlasti i druge relevantne aktere da poduzmu konkretne korake u tom smjeru.

Konferenciju Mreže za zaštitu prirode BiH organiziraju Udruženje građana Fojničani Maglaj, Udruga Dinarica Mostar, Udruženje Planina Teslić i druge partnerske organizacije u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku potporu Švedske. Organizaciju ovog skupa podržava i Turistička organizacija općine Teslić koja je od svog osnivanja 2009. godine posvećena promoviranju brojnih turističkih znamenitosti jedne od najvećih općina u Republici Srpskoj. Općina Teslić, poznata po banji Vrućica i bogatom prirodnom nasljeđu, već dugo predstavlja prepoznatljivu turističku destinaciju, s više od 224.000 noćenja zabilježenih tijekom prošle godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...