Mreža za zaštitu prirode BiH: Prirodna bogatstva pod sve većim pritiskom

/

Bosna i Hercegovina je jedna od najbogatijih zemalja Europe po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti, no nažalost ima tek oko 3% zaštićene teritorije, što predstavlja najmanji postotak ne samo u Europi nego i u svjetskim razmjerima.

Ovaj zabrinjavajući podatak jasno ističe važnost ulaganja dodatnih napora u zaštitu prirode na razini cijele države što će upravo i biti tema V. Konferencije Mreže za zaštitu prirode BiH koja će se održati 10. i 11. ožujka 2023. godine u hotelu Kardial u Tesliću (Republika Srpska) i na Matinskom visu u općinama Žepče i Maglaj (Federacija BiH).

U vrijeme kada su prirodni resursi u Bosni i Hercegovini pod sve većim pritiskom, nužno je afirmirati zaštićena područja kao učinkovit mehanizam za sprječavanje nezakonitog iskorištavanja šuma, voda, ruda, faune i flore. Ovaj standard koji je prihvaćen u cijelom svijetu uključuje i definiranje upravljača zaštićenim područjem čime se osigurava korištenje prirodnih resursa na održiv način, uz dugoročnu dobrobit za sve građane. To se u prvom redu ogleda kroz razvoj održivog turizma koji pruža ekonomsku korist za cijelu zajednicu ali i čuva prirodna bogatstava za buduće generacije.

Na Konferenciji će tako biti predstavljeni prirodni i turistički potencijali općine Teslić, koja po prostornom planu namjerava uspostaviti čak 12 zaštićenih područja prirode. Razmatrat će se i mogućnosti međuentitetske suradnje s fokusom na uvezivanje općina Teslić, Žepče i Maglaj na području planinskih vrhova Smolin – Matinski vis. Dugoročni cilj ove ideje je zamjena ratnih i entitetskih linija ekološko-turističkim rutama koje bi potaknule istinski napredak i ekonomski razvoj, tako da organizaciju ovog skupa podržava i Misija OSCE-a u BiH.

Svoj rad i suradnju s nevladinim sektorom će prezentirati i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske. Iako je sličan zavod definiran Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH, on nažalost nikada nije osnovan što je također jedan od razloga zašto ovaj BH entitet značajno zaostaje u procesu zaštite prirode. Stoga je jedan od ciljeva Konferencije predstaviti novi koncept razvoja Mreže za zaštitu prirode BiH koji će doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja te boljem i održivijem upravljanju prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini.

Uz predstavnike lokalnih zajednica iz Teslića, Maglaja, Žepča i nadležnih ministarstava iz oba entiteta, na Konferenciji se očekuje i sudjelovanje 20-tak organizacija civilnog društva koje se bave istraživačkim radom na terenima širom Bosne i Hercegovine. Organizatori Konferencije vjeruju da će ovaj događaj doprinijeti jačanju njihove suradnje i koordinacije i povećanju podrške za ulaganje u zaštitu prirode te da će potaknuti vlasti i druge relevantne aktere da poduzmu konkretne korake u tom smjeru.

Konferenciju Mreže za zaštitu prirode BiH organiziraju Udruženje građana Fojničani Maglaj, Udruga Dinarica Mostar, Udruženje Planina Teslić i druge partnerske organizacije u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku potporu Švedske. Organizaciju ovog skupa podržava i Turistička organizacija općine Teslić koja je od svog osnivanja 2009. godine posvećena promoviranju brojnih turističkih znamenitosti jedne od najvećih općina u Republici Srpskoj. Općina Teslić, poznata po banji Vrućica i bogatom prirodnom nasljeđu, već dugo predstavlja prepoznatljivu turističku destinaciju, s više od 224.000 noćenja zabilježenih tijekom prošle godine.

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...