Nove studije: Sve više dokaza da je vitamin D ključan u prevenciji razvoja demencije

/

Nova opsežna studija pokazala je da su u osoba koje uzimaju suplemente vitamina D izgledi za razvoj demencije manji nego u onih koje ih ne uzimaju, objavljeno je u stručnome časopisu Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Istraživanjem, koje su znanstvenici proveli u Britaniji i Kanadi, obuhvaćeno je 12.400 sudionika koji su prosječno imali 71 godinu. Ustanovljeno je da su svi ispitanici na početku studije bili zdravi i da nisu patili od demencije.

Oko 4.600 ili 37 posto ih je kazalo da uzimaju suplemente vitamina D, što je uključivalo kombinaciju kalcija i vitamina D, kolekalciferola (vitamin D3) i ergokalciferola (D2).

Deset godina od početka istraživanja demencija se razvila u gotovo 2.670 sudionika studije.

Od pacijenata s demencijom, samo je njih 679 ili 25 posto uzimalo dodatke vitamina D, a njih 75 posto ili 2.000 nije ih uzimalo.

Ustanovljeno je da je u grupi sudionika koja je uzimala dodatke vitamina D evidentirano 40 posto manje dijagnoza demencije u odnosu na ostatak ispitanika.

“Studija je pokazala da bi raniji početak uzimanja suplemenata vitamina D mogao biti posebno koristan, jer bi spriječio kognitivno propadanje”, rekao je Zahinoor Ismail, profesor na Sveučilištu u Calgaryju i glavni autor studije.

Zanimljivo je i to da je istraživanjem otkriveno kako su dodaci vitamina D više koristili određenim podskupinama sudionika studije: ženama, osobama s normalnim kognitivnim sposobnostima za razliku od osoba kojima je otprije dijagnosticirano blago kognitivno oštećenje te osobama koje nisu nositelji gena APOE-e4.

Znanstvenici su pojasnili da otprilike 40-65 posto oboljelih od demencije nosi ovaj gen, a on je povezan s regulacijom metabolizma lipida i povećava rizik od razvoja bolesti.

Istraživači vjeruju da nositelji ovoga gena apsorbiraju vitamin D iz crijeva, što potencijalno može negativno utjecati na učinkovitost dodataka prehrani.

“Sprečavanje razvoja demencije ili odgoda njezina razvoja od ključnog je značaja s obzirom na sve veći broj oboljelih”, rekao je Byron Creese, neuroznanstvenik, koautor studije i predavač na Sveučilištu Exeter. “Poveznica s vitaminom D u ovoj studiji ukazuje na to da uzimanje suplementa vitamina D može biti vrlo korisno u prevenciji ili odgodi razvoja demencije.”

U nekim zemljama, u kojima su u zimskim mjesecima ljudi rjeđe izloženi sunčevoj svjetlosti, preporučuje se uzimanje vitamina D, a jedini način da saznate nedostaje li vam taj vitamin je analiza krvi.

Stručnjaci za prehranu sugeriraju da se osobe koje žele početi uzimati suplemente vitamina D prethodno posavjetuju s liječnikom, s obzirom na to da uzimanje prevelike količine u nekim slučajevima može rezultirati zatvorom, mučninom, povraćanjem, dezorijentiranošću i mišićnim grčevima.

Povezani postovi

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...

Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u...