Otvorena istraga protiv uposlenice KPZ-a Zenica zbog pronevjere 800.000 KM

/

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona otvorilo je istragu protiv Nerme Smajlagić, osumnjičene za pronevjeru novca iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica,  potvrđeno je za portal “Avaza” iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva ZDK.

Postupajući tužilac naredio je sprovođenje finansijske istrage vezano za pronevjeru novca iz KPZ-a i trenutno se prukupljaju dokazi.

Blagajnica i sindikalna povjerenica KPZ-a navodno se sumnjiči se za pronevjeru oko 800.000 KM.

Slučaj je otkriven u januaru nakon što povjerenica Sindikata nije podnijela izvještaj, a direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić tada je u medijima izjavio da mu je mu je povjerenica priznala da je zloupotrijebila sindikalnu kasu jer je imala porodičnih problema.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, ranije je za “Avaz”  potvrdio da oni ni nemaju ništa s izdvajanjem enormnih sredstava u KPZ-u Zenica, a koje je navodno pronevjerila sindikalna povjerenica.

Indikativno je da je novac držan u blagajni u  KPZ-u, što je protivno zakonu koji kontrolira finansijsko poslovanje kaznenopopravnih zavoda i kojim se izričito naglašava da sva sredstva moraju biti na računima u bankama.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....