Prerađivači u BiH u problemima: Ambalaža skuplja od proizvoda

/

Destabilizacijom tržišta i proizvodnih pogona nakon početka rata u Ukrajini, pred bh. prerađivačima teška je i neizvjesna sezona.

Prehrambena industrija je u problemima jer u fabrikama nedostaje ambalaže. U preduzećima koja se bave preradom i konzervisanjem voća i povrća kažu da zbog ovog problema ne mogu da ugovaraju količine za otkup.

Pred proizvođačima je teška i neizvjesna sezona. U ovo doba godine povrtlari bi već trebali imati plan sjetve povrća za predstojeću sezonu. Međutim, organizovana proizvodnja dovedena je u pitanje – ambalaža ove godine diktira količine i cijene gotovih proizvoda.

“U zavisnosti od nabavke ambalaže i količine koju uspijemo obezbijediti pozicioniraćemo se prema ukupnoj ovogodišnjoj proizvodnji”, kaže Stevo Filipović, direktor PI Sava Semberija.

“U jednoj tegli proizvoda učešće, konkretno, same paprike je sišlo ispod 30%, što nekad nije bio slučaj. Problem je ne samo sa staklenom nego generalno s ambalažom i nastojaćemo putem naših konzulata i predstavništava da vidimo na koji način možemo pomoći našim velikim proizvođačima”, navodi Savo Minić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS-a (SNSD).

Ovogodišnjim Pravilnikom za raspodjelu podsticaja u poljoprivredi, tvrde u resornom ministarstvu, predviđene su mjere za skladišne i pakerajske kapacitete, kao i nabavka ambalaže. U fabrici Sava Semberija ovih dana planiraju sastanak s oko 400 poljoprivrednih proizvođača kooperanata iz Bosne i Hercegovine kako bi dogovorili potrebne količine i visinu otkupne cijene za ovogodišnju sezonu prerade.

“Nadamo se da ćemo uspjeti u proizvodni proces ući potpuno spremni. Trenutno radimo list kupusa za tržište Dubaija i džem od šipurka. Paralelno se radi parcijalno i remont fabrike i nadamo se da ćemo biti potpuno spremni za ovogodišnju proizvodnju”, ističe Filipović.

Cijene svih faktora proizvodnje znatno su više, što će svakako uticati i na cijenu finalnog proizvoda.

“Jako je skupo i gorivo i repromatrijal, mnogi proizvođači su odustali. Upitno je i kakva će biti cijena i kolike će biti količine”, kaže poljoprivredni proizvođač Mladen Lazić.

S obzirom na to da plate i kupovna moć građana ne prate povećanje cijena, proizvođači su zabrinuti da će uvozna, jeftina roba tek sada preovladati na domaćem tržištu, prenosi FTV.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...