Pripadnici UIO i Granične policije sporazumno priznali krivicu za primanje dara

/

Optuženi Omerović Nedžad (1974.), Teletina Stevan (1969.) i Bovan Miroslav (1964.), u prisustvu advokata, sporazumno su priznali krivicu za koruptivno krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi i neprijavljivanje krivičnog djela.

Optuženi Omerović, kao carinski službenik UIO BiH, optuženi Bovan, kao uposlenik Granične policije BiH (u međuvremenu penzionisan), zajedno sa optuženim Teletina Stevanom, terete se za koruptivno i nezakonito postupanje prilikom uvoza u BiH, rasnih arapskih konja, koje je uvezao optuženi Teletina Stevan, bez zakonom predviđene potrebne dokumentacije i predviđenih procedura za uvoz živih životinja na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Novčana i uslovna kazna

Za optuženog Omerović Nedžada, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog djela, predviđena je novčana kazna u iznosu od 2000 KM, a protiv optuženog se također, vodi disciplinski postupak pred nadležnim organima UIO.

Za optuženog Teletina Stevana, optuženog za krivično djelo davanja dara ili drugih oblika koristi kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu dana ne počini novo krivično djelo, kao i uplata davanja u iznosu od 907 KM u proceduri uvoza za koji je oštećen budžet BiH.

Odriču se prava na suđenje

Za optuženog Bovan Miroslava, predložena je kazna zatvora u trajanju od 8 mjeseci, koje se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu i po, ne počini novo krivično djelo. Optuženi je odlaskom u penziju udaljen iz službe.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Protiv četvrtog optuženog u ovom predmetu, Obradović Milanka, rođenog 1963. godine u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH, sudski postupak se nastavlja.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...