Kako starite vaša ishrana bi trebalo da se mijenja po ovim pravilima

/

Sa godinama, ishrana bi trebalo da pretrpi neke promjene kako bi čovjek ostao zdrav što duže.

Evo šta stručnjaci dijetolozi savjetuju ako se godine približi četrdesetoj i više.

Više proteina

Kako starimo, gubimo mišićnu masu. Istraživanja pokazuju da povećanje udjela proteina u ishrani pomaže ne samo da zadržite ono što imate, već i da povećate više! Odraslima nakon 35 godina preporučuje se 0,8 g proteina po kilogramu težine, a nakon 60 godina doza se povećava na 1-1,2. Proteini nisu samo meso, mlijeko i morski plodovi. Ima ga dosta u orasima, jajima, specijalnim koktelima, fermentisanim mliječnim proizvodima.

Manje kalorija

Sa godinama, metabolizam se usporava i osobi je potrebno manje kalorija za održavanje životnog stila. Poslije 40. godine, potreban unos kalorija se smanjuje za oko 10 odsto za 10 godina. To jest, 2000 kalorija na 40 je jednako 1400 na 70. Nema potrebe da odmah odustanete od polovine dijete. Počnite tako što ćete izbaciti puter u sendvičima i jednu kašičicu šećera u piće umjesto dvije.

Vitamin B12

Kako starimo, postaje sve teže izvući maksimum iz hrane. Na primjer, osobi je potrebno 2,4 mg vitamina B12 dnevno. Koristan je za nervni sistem i snabdijevanje krvlju. Meso, riba, jaja, mliječni proizvodi su bogati ovim vitaminom.

Kalcijum i vitamin D

Ova dva elementa su takođe veoma važna u odraslom dobu. Oni pomažu kostima da ostanu jake i zdrave. Do 50. godine potrebno je unositi 1000 mg kalcijuma i 600 mg vitamina D dnevno, nakon – udvostručiti dozu kalcijuma. U tome će pomoći masna riba i kravlje mlijeko.

Voda

Važan je bukvalno za svaki sistem u tijelu. Sa godinama, bubrezi sve lošije zadržavaju vodu, pa je potrebno piti više. Ako ne uspije, možete dodati kriške citrusa u čašu.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...