Udruženja građana apeluju na građane i pacijente na području cijele BiH da traže uvid u svoje zdravstvene kartone

/

Nakon nedavno objavljene afere koja je proizašla uvidom pacijenta u zdravstveni karton u kojem se navodi lažna dijagnoza kao i nepotrebni lijekovi za dijabetes, UG Stop mobbing je u saradnji sa mrežom udruženja i građana sa područja cijele BiH (MAAC mreža), pokrenulo istraživanje o ovoj problematici kako bi se utvrdio da li zdravstvene ustanove poštuju zakone koji pacijentima garantuju pravo na uvid ili prepis medicinske dokumentacije. 

“Nakon što su pacijenti počeli da prijavljuju nepravilnosti u svojima zdravstvenim kartonima, odlučili smo da putem mreže nevladinih organizacija i aktivnih građana pokrenemo kampanju kojom potičemo javnost da, prema zakonima o pravima pacijenata i zdravstvenoj zaštiti, zatraže uvid u svoje zdravstvene kartone”, rekla je Anica Ramić, predsjednica udruženja “Stop mobbing”.

Prema članovima 33. i 34. Zakona o pravima obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH i članu 48. Zakona o zdravstvenoj zaštit RS, pacijenti imaju pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju.

“Ovim putem pozivamo građane da zatraže uvid u svoje kartone. Uz pomoć pravnog savjetnika smo pripremili dopis kojeg zainteresovani pacijenti mogu slati zdravstveni mustanovama. Na ovaj način želimo građanima da olakšamo proceduru uvida u zdravstvene kartone”, navodi se u ssaopštenju.

Molimo građane da nam se obrate ukoliko im je potrebna podrška u procesu traženja uvida ili prepisa sadržaja iz svojih zdravstvenih kartona:

stop.mobbing@yahoo.com ili 065 822 719 (za područje RS) ili 061 828 409 (za područje FBiH).

Istraživanje o vjerodostojnosti zdravstvenih kartona provodi se u sklopu projekta “Borba protiv korupcije počinje od tebe!” kojeg provodi udruženje Stop mobbing uz podršku antikorupcijske zdravstvene mreže udruženja iz BiH – MAAC. Mrežu čine: UG “Stop mobbing” Trebinje,  Udruženje “Kap” Sarajevo, “Centar za razvoj civilnog društva” BiH Doboj, “Samostalni sindikat STD” Banja Luka i Novi Grad, Udruženje “Don” Prijedor, Udruženje “Ruka ruci” Bihać, Udruženje djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Izvor:  mreza-mira.net

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...