Presolili ste jelo? Postoji nekoliko načina kako ga neutralizirati

/

Ako u jelo dodate previše soli, to možete lako popraviti ako znate kako neutralizirati sol u hrani balansom drugih okusa ili ubacivanjem sastojaka koji upijaju sol.

Tanka je linija između dovoljno slane i preslane hrane. Zbog toga donosimo nekoliko metoda uz pomoć kojeg ćete “popraviti” vaše jelo.

Dodajte kiselkaste okuse

Slanoj hrani možete dodati sok od limuna, sok od limete ili jabučni ocat kako biste neutralizirali sol. Proizvod od paradajza, kao što su umak ili pasta, također će funkcionisati, jer je paradajz kiseo.

Dodajte mliječne proizvode

Uz gulaše i druga slična jela možete koristiti mliječne proizvode poput kiselog vrhnja, ricotta sira, punomasnog mlijeka ili vrhnja za kuhanje kako biste da popravili preslanu hranu. Kremast okus u ovim jelima pomaže malo razrijediti sol.

Dodajte sirovi krompir

Jedan od najčešćih načina popravljanja previše slane hrane je dodavanje krompira. Ovaj trik dobro funkcionira za supe, variva i druga slična jela. Jednostavno dodajte sirovi krompir narezan na kockice u jelo. Ovdje će krompir će upiti nešto tekućine, uključujući dodatnu sol.

Dodajte šećer

Pokušajte dodati prstohvat bijelog šećera, a može i smeđi šećer. Također i zaslađivač poput javorovog sirupa pomaže kako biste spriječili slanost. Slatko i slano je klasična kombinacija okusa zbog sposobnosti šećera da uravnoteži slanost hrane, piše Klix.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...