Jako fina, aromatična i ukusna turska riža može poslužiti kao prilog uz bilo koje jelo, a savršeno će se uklopiti u vaš iftarski meni.
Glavnu aromu ovoj riži daju šehrije (tjestenina u obliku zrna rže) koje se prvo izdinstaju na ulju da dobiju finu zlatno smeđu boju pa se tek onda dodaju ostali sastojci.
Ukoliko nemate ovu vrstu tjestenine onda možete koristiti tanke rezance za supu, rissoni, zvjezdice…
Sastojci:
1/2 šolje šehrija (ili druga sitna tjestenina)
30 ml ulja
3 kašike putera
2 šolje riže
2-3 kašičice soli
1 l vrele vode
sok 1/2 limuna
Priprema:
Rižu staviti u zdjelu, dodati 1 veliku kašiku soli pa preliti vrelom vodom i ostaviti 5 minuta. Nakon 5 minuta istresti u cjediljku i saprati hladnom vodom sve dok voda ne bude bistra. Ostaviti da se ocijedi.
U dublju tavu ili šerpu staviti ulje, dodati sehrije i na laganoj vatri dinstati da dobiju finu zlatno smeđu boju (neprestano miješati da ne zagore). Zatim dodati puter, kratko promiješati pa dodati ocijeđenu rižu. Izmiješati pa zaliti vrelom vodom i dodati 2 kašičice soli.
Smanjti vatru, poklopiti i poklopljeno kuhati 15-20 minuta da riža upije svu tečnost. (probajte pa ako nije dovoljno skuhana dodati jos malo vode). Ugasiti ringlu, skloniti poklopac i ostaviti tako par minuta pa dodati limunov sok, izmiješati i odmah služiti.
Izvor: radiosarajevo.ba