U februaru industrijska proizvodnja pala za 0,7 posto: BiH na crnoj listi svih privrednih komora

/

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini zabilježila je u februaru pad za 0,7 posto u poređenju s prethodnim mjesecom, a u odnosu na februar 2022. za tri posto.

U godini u kojoj nam Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prognozira ekonomski rast od samo dva posto, svaki pad proizvodnje dodatno zabrinjava.

Nema investicija

– Naravno da padamo, nemamo investicija. Ne zadržavamo postojeće, a ne dolaze nam nove. Na crnoj smo listi svih privrednih komora u svijetu. Posljednjih godina izgubili smo velike američke farmaceutske kompanije “Glaxo” i “AstraZeneca”, francuski “Sanofi”, a nedavno je otišao i „McDonalds“, koji je mnogo više od prodaje hamburgera – naveo je ekonomski stručnjak i bivši bh. diplomata Draško Aćimović.

Kako je istakao, trebali smo ih zadržati na sve moguće načine, jer bismo time izbjegli i sigurnosni rizik.

– Svaka zemlja koja ima svoje ekonomske interese u drugoj državi trudi se da tu bude mirno. Kapital traži mir – istakao je Aćimović.

Velika šansa

A mira u BiH nema jer ga ne želi politika, koja ni pola godine nakon izbora ne govori o ekonomiji i stranim investicijama, već isključivo o foteljama.

– Naš strateški cilj treba biti dovođenje američkih kompanija u BiH. Imamo veliku šansu da u novoj podjeli svijeta, ekonomskoj i finansijskoj, u ovoj velikoj krizi koja će trajati, privučemo kapital koji se želi povući iz određenih područja. Nama treba nekoliko ozbiljnih firmi iz SAD koje će nam dati stabilnost i sigurnost, a preko njih bismo privukli i druge zapadne investicije – rekao je Aćimović.

Jedini put oporavka

Multinacionalne kompanije oko sebe bi, dodaje naš sagovornik, okupile i razvile i domaće proizvođače te pomjerile granice plaća u realnom sektoru.

Aćimović ističe da u narednim godinama primanja radnika u proizvodnji moraju biti veća nego u javnom sektoru, jer je to jedini put oporavka i ekonomskog razvoja BiH.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...