Recept za najukusnije krofne: Trikovi koji sprječavaju upijanje masnoće

/

Bezbroj je recepata za fine, mehke i slasne krofne, jer svaka domaćica ima neki svoj tajni sastojak.

Mi vam donosimo recept koji garantuje najsočnije krofne bez upijanja masnoće.

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

2 cijela jaja i 2 žumanca

pola šoljice šećera

1 kašičica soli

2 vanilin šećera

pola vrećice praška za pecivo

malo naribane korice limuna

1 dcl ulja

5 dcl mlijeka

1 kocka svježeg kvasca

Priprema:

U posudi zagrijte jedan dcl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.

Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Dodajte potom toplo ulje, izmiješajte, dodajte kvasac i na kraju toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobijeni oblici dignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

Posudu napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano, na to će vas upozoriti stvaranje mjehurića).

Krofne potom stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite temperaturu i poklopite, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofne na drugu stranu da se prže, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirne kuhinjske salvete, piše Zadovoljna.hr.

Savjet:

  1. Pola vrećice praška za pecivo važno je dodati jer će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.
  2. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
  3. Kako bi krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli. Tako brašno, prije nego što ga umijesite, zagrijte u rerni oko tri minute na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...