Bezbroj je recepata za fine, mehke i slasne krofne, jer svaka domaćica ima neki svoj tajni sastojak.
Mi vam donosimo recept koji garantuje najsočnije krofne bez upijanja masnoće.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
2 cijela jaja i 2 žumanca
pola šoljice šećera
1 kašičica soli
2 vanilin šećera
pola vrećice praška za pecivo
malo naribane korice limuna
1 dcl ulja
5 dcl mlijeka
1 kocka svježeg kvasca
Priprema:
U posudi zagrijte jedan dcl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.
Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Dodajte potom toplo ulje, izmiješajte, dodajte kvasac i na kraju toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).
Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobijeni oblici dignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
Posudu napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano, na to će vas upozoriti stvaranje mjehurića).
Krofne potom stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.
Smanjite temperaturu i poklopite, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofne na drugu stranu da se prže, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).
Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirne kuhinjske salvete, piše Zadovoljna.hr.
Savjet:
- Pola vrećice praška za pecivo važno je dodati jer će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.
- Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
- Kako bi krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli. Tako brašno, prije nego što ga umijesite, zagrijte u rerni oko tri minute na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa.