Nevjerovatna historija paradajza: Kako je postao popularan sastojak u našim kuhinjama?

/

Paradajz je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Bilo da se koriste u salatama, umacima ili se jednostavno jedu sirovi, dodaju nalet okusa i boje svakom jelu. Ali jeste li se ikada zapitali odakle potječu paradajz i kako je postao tako popularan sastojak u našim kuhinjama?

Oni sigurno nisu bili široko prihvaćeni od samog početka. Zapravo, dugo vremena paradajz se smatrao otrovnim i uzgajao se samo zbog svoje ukrasne vrijednosti.

Historija paradajza je fascinantna i obuhvata vijekove i kontinente. U galeriji otkrivamo nekoliko zanimljivosti o historiji paradajza.

Origin

Paradajz je porijeklom iz Južne Amerike i prvi su ga uzgajali Asteci u današnjem Meksiku.

Spanish Conquistadors

Kada su španski konkvistadori stigli u Južnu Ameriku u 16. vijeku, otkrili su paradajz i donijeli ga u Evropu.

Otrovno voće?

Međutim, Evropljani ga nisu dobro prihvatili, jer su vjerovali da je paradajz otrovan zbog sličnosti sa smrtonosnom biljkom velebilja.

Paradajz prihvaćen kao prehrambeni proizvod

Počevši od 18. vijeka, paradajz je postao široko prihvaćen kao prehrambeni proizvod u Evropi i na kraju je stigao do Sjeverne Amerike.

Nebrojene vrste

Danas je paradajz jedno od najčešće uzgajanih i najkonzumiranijih povrća na svijetu, s nebrojenim vrstama i upotrebama u kulinarstvu.

Osnovni sastojak

Paradajz je osnovni sastojak mnogih kuhinja širom svijeta. Od svježih salata do bogatih umaka za tjesteninu, paradajz dodaje dašak okusa i hranjivosti svakom jelu, piše Radio Sarajevo. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti: Zašto bismo trebali jesti kupine?

Nekada su kupine važile za sezonski užitak, a danas...

Velika greška koju mnogi vozači prave: Provjerite da li ste među njima

Mnogi vozači koji nemaju klime voze sa otvorenim prozorima...

Zašto su suhe šljive dobre za zdravlje organizma i kako ih konzumirati?

Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća....