Prvomajski uranak i sunčano vrijeme u Zenici nagovijestili dan za roštilj i odmor

/

Duvački orkestar Željezare Zenica i ovog 1. maja probudili su Zeničane na Prvomajski uranak. Repertoar kao i svake godine izmamio je osmijeh na lica Zeničana koji ovu tradiciju njeguju više decenija.

Devedesetsedma je godina kako Duvački orkestar Željezare Zenica 1. maja sa zorom izlazi na ulice Zenice te budi svoje sugrađane na Prvomajski uranak.

Kao i prve godine i 97 godina poslije oni istinski posvećeni ovoj tradiciji, koju su naslijedili od svojih članova porodice, dočekaju ih s osmijehom, bocom pića, slatkišima i drugim poklonima.

I ove godine, najmlađi član Prvomajske budnice bio je trogodišnji sin Alojza Renića, člana Duvačkog orkestra, koji je kazao da su sretni što su i ove godine u punom sastavu ispoštovali tradiciju koja će za tri godine biti stoljetna.

Na trasi kretanja kamiona s članovima Duvačkog orkestra stali su ispred kuća svojih bivših članova.

“Tradiciju dolaska na ovo mjesto ustanovio je naš kolega Alojz Centelege koji je dolazio ovdje dok sam ja bio omladinac. Prvi maj je svima u sjećanju. Uvijek se svira ‘Da nije ljubavi’, to otpjevamo zajedno i idemo dalje”, kazao je jedan od Zeničana.

Nakon što kamion obiđe zeničke ulice i probudi sve sugrađane, članovi će nastaviti druženje u ugodnoj atmosferi kao i njihovi sugrađani koji će, s obzirom na sunčan dan, druženje nastaviti na obalama rijeke Bosne i izletištima, piše Klix. 

 

Povezani postovi

Zenički rudari još jednom prevareni, ponovo nisu dobili plaću

Rudari jedinog preostalog aktivnog jamskog pogona, jame “Raspotočje”, jučer...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...

Projekat Vlade ZDK i Grada Visoko: Izgradnja nove zgrade PŠ Goduša u završnoj fazi

Izgradnja novog školskog objekta Područne škole "Goduša" JU Osnovne...