Najpoznatiji svjetski kulinarski magazin Taste Atlas sve je popularniji u Bosni i Hercegovini. Jedan od glavnih razloga je to što izuzetno cijene bosanskohercegovačka kulinarska umijeća. Jela poput ćevapa, sogan dolme, čorbi i pita često plasiraju na visoke pozicije listi svjetskih jela iz istih kategorija.
A jedna od najnovijih objava na Facebooku posvećena je bureku.
Od maksimalne ocjene 5.0, burek je dobio ocjenu 4.5.
– Uprkos turskim korijenima, ovo filovano pecivo evoluiralo je u dragulj i ponos bh. nacionalne kuhinje. Burek je pečeno tijesto sa mesom rolovano u pužastom obliku. Ovo jelo se često može pronaći u pekarama i buregdžinicama, dok ga tradicionalni restorani često prave u obliku slagane pite i režu ga u kvadratne oblike prije serviranja, objasnili su iz Taste Atlasa, te dodali:
Ovaj specijalitet je popularan širom cijelog Balkana. Ipak, u Bosni i Hercegovini, kulturna važnost ovog svakodnevnog specijaliteta je neuporediva sa ostatkom Balkana. To se najbolje sumira u tradicionalnoj bosanskoj izreci – ako žena zna napraviti dobar burek, onda je spremna za udaju, piše Oslobođenje.
U svojoj Facebook objavi su ocijenili i koje to buregdžinice i pekare imaju najbolji burek.