Nije svejedno: Treba li soliti na početku ili kraju kuhanja?

/

Kada solite hranu, na samom početku ili tek pred kraj kuhanja? Možda ste od onih koji sole prije posluživanja, ili redovno zaboravljate posoliti hranu?

Najbolji trenutak za soljenje hrane mnogima je nepoznanica, ali možda ste primijetili kako većina recepata savjetuje začinjavanje hrane solju na samom početku procesa kuhanja, a ne tek na kraju.

Ako se pitate zašto je tako, trebali biste primiti na znanje da sol sporo prodire u hranu kada je hladna. Iako se proces ubrzava tokom kuhanja, još uvijek nije trenutačan.

Kada solite hranu, na samom početku ili tek pred kraj kuhanja? Možda ste od onih koji sole prije posluživanja, ili redovno zaboravljate posoliti hranu?

Najbolji trenutak za soljenje hrane mnogima je nepoznanica, ali možda ste primijetili kako većina recepata savjetuje začinjavanje hrane solju na samom početku procesa kuhanja, a ne tek na kraju.

Ako se pitate zašto je tako, trebali biste primiti na znanje da sol sporo prodire u hranu kada je hladna. Iako se proces ubrzava tokom kuhanja, još uvijek nije trenutačan.

Od ovoga pravila ipak postoje određena odstupanja, a jedno od njih je jetra – nju se soli tek nakon što je pripremljena, u protivnom postaje žilava.

Još jedno odstupanje su umaci, barem ako pitate legendarnu kuharicu Juliju Child. Jedan od njenih savjeta za povećanje koncentracije okusa u umaku je smanjenje njegovog volumena – što se postiže dugotrajnim kuhanjem na laganojnvatri, kako bi se umak reducirao i zgusnuo, a okusi pojačali – a taj se proces obavlja prije dodavanja soli i začina, u protivnom bismo mogli završiti s prezačinjenim, preslanim umakom, piše Slobodnadalmacija.hr.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...