Ova namirnica važi za prirodni antibiotik

/

Mladi luk sadrži minerale i vitamine, gvožđe, folnu kiselinu, hranljiva vlakna i hranljive sastojke.

Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet.

Ljekari ga preporučuju za ishranu ljudi sa mnogim oboljenjima.

“Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primjer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji djeluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće djeluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Takođe, luk pozitivno utiče i na imunitet”, rekla je dijetolog Natalija Nefedova u intervjuu za “Sputnjik“.

Ona navodi i da luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam. Bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lijek koji se konzumira samo onda kada je čovjek bolestan. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno uticao u borbi sa bolestima, smatra nutricionista.

“Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore”, pojasnila je Nefedova.

Međutim, neki ljudi ne mogu da svare crni luk.

“Mladi luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osjetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate kiselinu. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje prijaju vašem organizmu”, kazala je ona, prenosi B92.

Izvor: nezavisne.com

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...