Magija putovanja – Koja zemlja ima skoro milion jezera i šta dobijate za noćenje od 80.000 USD

/

Koji grad ima najviše hotelskih soba, a koja država ima blizu milion jezera? Gdje putuju introverti, a gdje ekstroverti? Da li je Pariz i dalje najpopularniji grad među turistima?

Da je svijet knjiga, a da oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranu, upozorio nas je Sveti Avgustin. Mnogo vjekova kasnije naučnici su dokazali da nas putovanja zaista čine kreativnijim i pametnijim, jer promjena mjesta boravka i upoznavanje drugih kultura utiču na posmatranje stvari iz druge perspektive. Ovo su još neke zanimljivosti o putovanjima.

– Najposjećenija zemlja na svijetu je Francuska sa 82,6 posjetilaca 2022. Slijede SAD i Španija, a najpopularniji grad među turistima dugo je bio Pariz, ali ga je prošle godine sa šampionskog mjesta potisnuo Bangkok sa 22 miliona međunarodnih gostiju, tri miliona više nego što je posjetilo francusku prestonicu.

– Introverti više vole planine, dok ekstrovertni tipovi ličnosti radije biraju more za odmor.

– Najveći broj hotela u svijetu ima Peking, više od 4.000. Las Vegas je američki grad sa najviše hotelskih soba, ima ih više od 150.000. Jedna od najskupljih “soba” nalazi se u Ženevi, na obali jezera. Riječ je o kraljevskom apartmanu sa 12 soba koji zauzima čitav osmi sprat hotela President Wilson. Uživanje u luksuzu sa prozorima otpornim na metke, privatnim obezbjeđenjem, sefom veličine čovjeka, košta više od 80.000 USD po noćenju.

– Širom svijeta 1950. godine bilo je 25 miliona međunarodnih turista, a 65 godina kasnije, 1, 2 milijarde. Prošle godine, prema podacima Svjetske turističke organizacije, putovalo je 900 miliona ljudi.

– Više od 90% teritorije Libije “otpada” na pustinju, a najveća zemlja na svijetu bez rijeke je Saudijska Arabija.

– Ako ste ljubitelj jezera, putujte u Kanadu, jer se u ovoj zemlji nalazi najviše jezera na svijetu, čak 879.000, a obožavatelji vulkana, idite u Indoneziju jer ih tamo ima najviše.

– Srećniji smo ako putujemo nego ako kupujemo materijalne stvari. Ali, da li ste znali da je za sreću dovoljna i sama priprema putovanja? Čitanje o destinaciji na koju putujemo, planiranje obilazaka, iščekivanje polaska drže nas u stanju radosti.

Izvor ekapija.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nutricionistica otkrila koje voće je veoma zdravo za bubrege

Uravnotežena prehrana je općenito ono što se preporučuje za...

Najčešće probavne tegobe: Ovo voće pomaže kod nadutosti i zatvora

Dr. Joseph Salhab, poznati gastroenterolog koji na TikToku ima...

Đumbir kao saveznik protiv prehlada: Kada i kako ga je najbolje konzumirati?

Jesen je doba kada se naš imunitet suočava s...

Savjet za žene: Ovaj oblik obrva stoji svima

Obrve se mogu činiti kao sporedan detalj koji nije...