Skok inflacije u zemljama koje koriste euro

/

Inflacija u evropskim zemljama koje koriste evro je u aprilu porasla na sedam odsto, dok se pritisak na domaćinstva povećava, prenosi Euronews.

Evropska inflacija je dodatno porasla prošlog meseca, produžavajući tako pritisak na domaćinstva i održavajući pritisak na Evropsku centralnu banku da dođe do još jednog povećanja kamatnih stopa.

Potrošačke cijene u 20 zemalja koje koriste evro skočile su za sedam odsto u aprilu u odnosu na godinu dana ranije, a malo manje sa godišnje stope od 6,9 odsto u martu, saopštila je u utorak statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

Cijene hrane su se malo spustile, pa su pale na godišnjih 13,6 sa martovskih 15,5 odsto, dok su cijene energije porasle za skromnijih 2,5 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilnu hranu i gorivo, blago je usporila, ali je i dalje bila visoka. Iznosila je 5,6 procenata, zbog čega se očekuje da će ECB nastaviti sa svojim pokušajima obuzdavanja inflacije povećanjem kamatnih stopa. Pitanje je, samo, koliko brzo će to povećavanje ići.

Analitičari kažu da bi sastanak ECB u četvrtak u Frankfurtu mogao da se završi povećanjem kamatne stope od četvrtine ili pola procenta poena.

Izvor akta.ba

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...