Skok inflacije u zemljama koje koriste euro

/

Inflacija u evropskim zemljama koje koriste evro je u aprilu porasla na sedam odsto, dok se pritisak na domaćinstva povećava, prenosi Euronews.

Evropska inflacija je dodatno porasla prošlog meseca, produžavajući tako pritisak na domaćinstva i održavajući pritisak na Evropsku centralnu banku da dođe do još jednog povećanja kamatnih stopa.

Potrošačke cijene u 20 zemalja koje koriste evro skočile su za sedam odsto u aprilu u odnosu na godinu dana ranije, a malo manje sa godišnje stope od 6,9 odsto u martu, saopštila je u utorak statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

Cijene hrane su se malo spustile, pa su pale na godišnjih 13,6 sa martovskih 15,5 odsto, dok su cijene energije porasle za skromnijih 2,5 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilnu hranu i gorivo, blago je usporila, ali je i dalje bila visoka. Iznosila je 5,6 procenata, zbog čega se očekuje da će ECB nastaviti sa svojim pokušajima obuzdavanja inflacije povećanjem kamatnih stopa. Pitanje je, samo, koliko brzo će to povećavanje ići.

Analitičari kažu da bi sastanak ECB u četvrtak u Frankfurtu mogao da se završi povećanjem kamatne stope od četvrtine ili pola procenta poena.

Izvor akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...