Skok inflacije u zemljama koje koriste euro

/

Inflacija u evropskim zemljama koje koriste evro je u aprilu porasla na sedam odsto, dok se pritisak na domaćinstva povećava, prenosi Euronews.

Evropska inflacija je dodatno porasla prošlog meseca, produžavajući tako pritisak na domaćinstva i održavajući pritisak na Evropsku centralnu banku da dođe do još jednog povećanja kamatnih stopa.

Potrošačke cijene u 20 zemalja koje koriste evro skočile su za sedam odsto u aprilu u odnosu na godinu dana ranije, a malo manje sa godišnje stope od 6,9 odsto u martu, saopštila je u utorak statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

Cijene hrane su se malo spustile, pa su pale na godišnjih 13,6 sa martovskih 15,5 odsto, dok su cijene energije porasle za skromnijih 2,5 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilnu hranu i gorivo, blago je usporila, ali je i dalje bila visoka. Iznosila je 5,6 procenata, zbog čega se očekuje da će ECB nastaviti sa svojim pokušajima obuzdavanja inflacije povećanjem kamatnih stopa. Pitanje je, samo, koliko brzo će to povećavanje ići.

Analitičari kažu da bi sastanak ECB u četvrtak u Frankfurtu mogao da se završi povećanjem kamatne stope od četvrtine ili pola procenta poena.

Izvor akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Plate u regiji: S. Makedonija predvodila rast, BiH na četvrtom mjestu

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine...

Brutalna likvidacija: Čekao žrtvu sat i po ispred firme, pa ispalio deset metaka u nju

Policija nastavlja da traga za nepoznatim napadačem koji je...

Olujno nevrijeme hara regijom: U Beogradu potop, jak vjetar i širom Hrvatske čupao drveća

Obilno nevrijeme pogodilo je Hrvatsku i Srbiju, a ogromna...

Nevrijeme ide prema BiH: Olujne ćelije zahvatile Sloveniju, grad razbijao stakla na autima

Olujne ćelije zahvatile su Sloveniju i u poslijepodnevnim satima...