Tešanj: Općinska administracija nastavlja sa praksom ignorisanja i ne obilježavanja značajnih datuma

/

Utorak, 9. maja obilježili smo 78. godišnjicu od potpisivanja bezuslovne kapitulacije Njemačke, čime je na tlu Europe završen Drugi svijetski rat.

saopćenje OO SDP BiH Tešanj

Drugi svjetski rat je najmračniji period u historiji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući taj datum, odajemo počast svim učesnicima antifašističke borbe, koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva.

  1. maj je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Europe pa se obilježava i kao Dan Evrope.

Poražavajuće je da su na prostoru Općine Tešanj, „europskog Tešnja“ kako ga često nazivaju u javnosti, ovaj datum polaganjem cvijeća na Partizansko spomen obilježje i ove ogodine obilježile samo delegacije OO SDP BiH Tešanj i UAF „ Josip Broz – TITO“ Tešanj.

Ove godine, ni iz JKP „ RAD“, koje inače održava Partizansko spomen groblje u Tešnju se nisu udostojili ni pokositi travu kako bi se moglo nesmetano prići spomen obilježju.

Umjesto ignorisanja trebamo biti ponosni na doprinos tešanjskog kraja u NOR-u. Od samog početka rata na ovom prostoru su djelovali ilegalci koji su podržavali partizanski pokret i uspostavljali vezu sa partizanskim jedinicama.  Ovaj kraj je prema dostupnim podatcima dao oko 1800 Partizana, učesnika NOR-a od čega ih je 180 poginulo, te oko 200 civilnih žrtava rata. Ne smijemo zaboraviti da Tešanj ima i dva Narodna heroja.

Ovo nas obavezuje da čuvamo sjećanje na te ljude i njegujemo tekovine antifašizma, kao jedne od civilizacijskih i humanističkih vrijednosti. Saopštili su iz Komisije za informisanje OO SDP BiH Tešanj

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...

Javni parking u Tešnju dobio punjač za električne automobile

U rad je pušten punjač za električne automobile na...