Tešanj: Općinska administracija nastavlja sa praksom ignorisanja i ne obilježavanja značajnih datuma

/

Utorak, 9. maja obilježili smo 78. godišnjicu od potpisivanja bezuslovne kapitulacije Njemačke, čime je na tlu Europe završen Drugi svijetski rat.

saopćenje OO SDP BiH Tešanj

Drugi svjetski rat je najmračniji period u historiji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući taj datum, odajemo počast svim učesnicima antifašističke borbe, koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva.

  1. maj je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Europe pa se obilježava i kao Dan Evrope.

Poražavajuće je da su na prostoru Općine Tešanj, „europskog Tešnja“ kako ga često nazivaju u javnosti, ovaj datum polaganjem cvijeća na Partizansko spomen obilježje i ove ogodine obilježile samo delegacije OO SDP BiH Tešanj i UAF „ Josip Broz – TITO“ Tešanj.

Ove godine, ni iz JKP „ RAD“, koje inače održava Partizansko spomen groblje u Tešnju se nisu udostojili ni pokositi travu kako bi se moglo nesmetano prići spomen obilježju.

Umjesto ignorisanja trebamo biti ponosni na doprinos tešanjskog kraja u NOR-u. Od samog početka rata na ovom prostoru su djelovali ilegalci koji su podržavali partizanski pokret i uspostavljali vezu sa partizanskim jedinicama.  Ovaj kraj je prema dostupnim podatcima dao oko 1800 Partizana, učesnika NOR-a od čega ih je 180 poginulo, te oko 200 civilnih žrtava rata. Ne smijemo zaboraviti da Tešanj ima i dva Narodna heroja.

Ovo nas obavezuje da čuvamo sjećanje na te ljude i njegujemo tekovine antifašizma, kao jedne od civilizacijskih i humanističkih vrijednosti. Saopštili su iz Komisije za informisanje OO SDP BiH Tešanj

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Šahovski spektakl: Svečana završnica četvrtog maja u Tešnju

U subotu 04.maja održat će se posljednje kolo šahovskog...

Vlada ZDK odobrila 100.000 KM za poslovnu zonu u Tešnju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavala premijerka...

OO Merhamet Doboj Jug počeo sa radom

Općinski načelnik Mirnes Tukić primio je danas u posjetu...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...