Prva grupa kineskih radnika stigla u BiH, radit će na velikom projektu

/

Poslije dvije godine i osam mjeseci teških pregovora, konačno su stečeni uslovi za završetak izgradnje projekta Hidroelektrane “Dabar”, prve u podsistemu “Gornji horizonti” Hidro-sistema “Trebišnjica”.

Prva grupa radnika kineskog izvođača “Gezuba grup”, sa građevinskom operativom, već je stigla i uključila se u pripremne radove. Uskoro bi trebalo da stignu i ostali – njih, mnogo veći broj, da bi zvaničan početak glavnih, završnih radova otpočeo posljednjih dana maja, izvijestio je RTRS.

Rok za završetak je fiksan – četiri godine. Time bi bila stavljena tačka na ono što je projektovano prije 60 i više godina. Na lokaciji se trenutno vrše pripreme i gradi gradilišno naselje a nakon što ono bude završeno u BiH dolaze i ostali kineski radnici.

Na projektu će biti angažovano i lokalno osoblje, rečeno je. Inače, HE “Dabar” sastavni je dio projekta “Gornji horizonti rijeke Trebišnjice”, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Osim izgradnje HE “Dabar”, ovim projektom predviđena je gradnja i hidroeleketrane “Nevesinje” i hidroelektrane “Bileća”. Riječ je o najvećem projektu koji se gradi u posljednjih 30 godina, rečeno je ranije, piše Source. 

Povezani postovi

Istraživanje: Automobili ‘07-‘16 najoštećeniji; 10-20 godina najviše prepravljena kilometraža

Kilometraža automobila je prva stvar koju kupci primjećuju prilikom...

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

AS doo iz Jelaha organizator je ovogodišnjeg predstavljanja svih...

Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023.

Danas je svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj...

Organizatori 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj poručuju: “Ovo će biti najbolji i najposjećeniji Sajam dosad”

17.Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023.bit će održan...