Tešanj: 3000 građana više nema pravo na zdravstvene usluge koje su imali u PZU „Medicus“

/

Kako stoji na službenoj stranici JZU Dom zdravlja Tesanj sa danom 19.05.2023.godine prestaje finansiranje ambulante porodične medicine u PZU “Medicus” Vukovo iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja Zenica), te u saopštenju piše da obavještavaju pacijente koji su bili registrovani u ambulanti PZU “Medicus” da je Dom zdravlja obezbjedio rad tima porodične medicine (četvrti tim) u ambulanti u Jelahu, koji će početi sa radom od 15.05.2023.godine.

Šta to znači za građane koji su se dosada liječili u PZU Medicus?

Radi se o građanima iz mjesnih zajednica Vukovo, Rosulje, Novo Selo i Cerovac. Direktor PZU „Medicus“ je izrazio negodovanje prvenstveno prema ovakvom načinu ophođenja prema pacijentima, te načinu kako je „ekspresno“ donesena odluka o prekidu Ugovora sa Medicusom. Kako kaže: „Obavijest smo dobili 15.05.2023. o prekidu Ugovora sa 19.05.2023.godine, tako reći saznali smo preko noći. Građani imaju zakonsko pravo da biraju svog doktora porodične medicine, a što je i evropski standard. Oduzimanjem tog prava narušio  se i princim približno jednake dostupnosti doktora porodične medicine, jer svjedočimo da su timovi porodične medicine preopterećeni te ukidanje nekih od postojećih timova će dodatno umanjiti kvalitet i dostupnost primarne zdravstvene zaštite na području  Općine Tešanj. Direktor poliklnike Prim.Dr. Binakaj Damir ističe da broj licenciranih doktora porodične medicine ne zadovoljava potrebe građana već te poslove obavljaju ljekari koji su tek napustili školske klupe, čime se direktno ugrožava zdravlje građana, a ukidaju pristup licenciranim ambulantama i ljekarima. Građani općine Tešanj već znaju ko to i kako radi, pojasnio je direktor Medicusa, te dodao ako mislite da treba koncept razvoja primarne zdravstvene zaštite tada samostalne ambulante porodične medicine direktno sklapaju ugovor sa fondom zdravstvenog osiguranja diljem FBiH.“

Podsjećamo, da je i krajem 2019. godine menadžement ZZO ZDK donio odluku o ukidanju timova porodične medicine u PZU Poliklinika „Medicus“, dakle isti slučaj.  Dogovor koji su tada postigli predstavnici Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK, JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović-Izo” Tešanj i PZU Poliklinika  “Medicus” predstavljali su konačano rješenje za dobrobit svih pacijenata na način da su nastavili saradnju.

Danas, nepune četiri godine kasnije i PZU Medicus i pacijenti se ponovo součavaju sa istim problemom. Nejasno je zbog čega je poliklinika, koja iza sebe ima 25 godina uspješnog rada na ovaj način ostala bez pacijenata, kojima je pružala sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Okupljanje udruženja ABNOR-a : Ministar Sirovica dodijelio priznanje najstarijem borcu

Danas je u Tešnju održano okupljanje članova udruženja antifašističkih...

Promjene na čelu stranka: Edin Mahmutović umjesto Fahira Sole predsjednik OO NES (ASDA) TEŠANJ

Dosadašnji dugogodišnji predsjednik OO NES (ASDA) Tešanj Fahir Solo...

Poznati nosioci lista političkih stranaka za lokalne izbore u Tešnju

Kako se približavaju rokovi za predaju lista tako i...

Tešanj: U Aleji pisaca u Bobarama održan 3. Međunarodni pjesnički maraton

Plaketu Zlatni stih dobila je književnica Emina Selimović, Srebreni...