Skupština ZDK nije usvojila izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2022. godinu

/

U nastavku prekinute 7. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), čiji je prvi dio održan 25. aprila, danas zastupnici nisu usvojili Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK za prošlu godinu.

Za usvajanje spomenutog izvještaja, o kojem je kompletna rasprava provedena u prvom dijelu sjednice, danas je na glasanju bilo 13, suzdržanih je bilo 15, dok je samo dvoje zastupnika bilo protiv usvajanja izvještaja, kojeg je prezentirao zamjenik glavne tužiteljice ZDK Redžo Delić.

Primjedbe na pojedinačne predmete

– Mogu reći da sam na neki način razočaran, s obzirom na to da je izvještaj prošao Zakonodavno-pravnu komisiju SZDK bez ikakvih primjedbi. Iz diskusija, koje ste mogli čuti i vidjeti, suštinski nije bilo primjedbi na izvještaj. Radilo se o primjedbama na pojedinačne predmete, što ne bih želio ni tada a ni sada komentarisati.

Mi nastavljamo dalje raditi, a SZDK zna svoje obaveze. Prema tome neka se ravna – kazao je Delić, koji je napomenuo kako je izvještaj rađen po nomenklaturi VSTV-a i dostavljenu VSTV-u, koji također nije imao primjedbi.

Tužilaštvo ZDK, podvukao je Delić, razmotri svaku pritužbu te dostavi odgovor podnosiocu prigovora, ali da se na svaki njihov odgovor može uputiti i prigovor Tužilaštvu Fedracije Bosne i Hercegovine, koje “donosi odluku u meritumu”.

– Isto tako, svaka stranka može doći u Tužilaštvo ZDK te iznijeti problem i tražiti rješenje, ali mi ne možemo udovoljavati strankama po njihovim zahtjevima. Sve naše odluke, znači, podliježu kontroli – bilo sudskoj, bilo Federalnog tužilaštva. Tako da ne vidim nijedan razlog da neko ne bude zadovoljan, a da nije dobio odgovor – kazao je Delić.

Sedam tačaka dnevnog reda

Na 8. sjednici Skupštine ZDK, koja je počela odmah nakon današnjeg završetka 7. sjednice, zastupnici će razmatrati ukupno sedam tačaka dnevnog reda. Po skraćenom postupku bit će razmatran prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, koji je predložila zastupnica Amela Granić (BHI-KF) te prijedlog Odluke o imenovanju Nezavisnog odbora SZDK.

U nastavku zasjedanja razmatrat će se i prošlogodišnji Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje ZDK te Javne zdravstvene ustanove Zavod za bolesti ovisnosti ZDK s izvještajem o finansijskom poslovanju, kao i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, Izvještaj o radu JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK te Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK za 2022. godinu.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996....

Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru...

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...