Još jedno međunarodno priznanje za Tešnjaka Bajruzina Hajru Planjca

/

Na adresu jednog od najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu i omladinu Bajruzina Hajre Planjca, koga je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nominovala ove godine za nagradu Astrid Lindgren-najveću nagradu na svijetu za književnost za djecu i omladinu, stiglo je obavještenje da je Upravni odbor Međunarodne istraživačke akademije nauka i umjestnosti sa sjedištem u Beogradu, a na prijedlog tročlane komisije u sastavu: prof. dr Vladica Ristić, redovni član Akademije, predsjednik, prof. dr Slobodanka Đolić, redovni član Akademije i prof. dr Marija Maksin, redovni član Akademije, donio odluku o izboru za Dopisnog člana dr Bajruzina Hajru Planjca, docenta, za Društveno-humanističku oblast.

Planjac je jedan od najtiražnijih bh pisaca za djecu. Objavio je pedesetak romana i slikovnica sa po nekoliko izdanja.

Autor je i najbolje knjige u BiH 2005. godine Habetova koliba, u selekciji prof.dr. Muhidina Džanke i romana Tajne djedovog mlina 2010. u selekciji prof. dr Rašide Kadrić. Zastupljen je u brojnim antologijama, panoramama, čitankama i lektiri.

Objavljeno mu je dvadesetak knjiga u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makednoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Švedskoj, Kanadi, Indiji, Njemačkoj, Turskoj,… a uskoro u Italiji, Rusiji i Bjelorusiji. Jedan je od najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih dječijih pisaca.

Njegov roman Habetova koliba, koji je osvojio Plaketu Malog princa kao najbolja knjiga za djecu i omladinu u regionu (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) doživio je dvadeset izdanja za proteklih dvadeset godina.

Povodom prijema za Dopisnog člana Međunarodne istraživačke akademije MIANU, dr. Planjac je istakao:

-Ovo je zaista veliko priznanje, čast ali i obaveza. Ovo priznanje je i za moje saradnike, lektore, recenzente, ilustratore, izdavače,… U dva mjeseca dva međunarodna priznanja, zaista je mnogo (Nominacija za nagradu Astrid Lindgren). Radostan sam poput djeteta. Hvala mojim čitaocima i sretan sam što ih imam. Ovo priznanje, kao i nominacija za nagradu Astrid Lindgen-najveću nagradu na svijetu, dolazi u vrijeme kada se priča da niko ne čita, da je čitaoca sve manje i manje. Stoga ove nagrade dolaze u pravo vrijeme. Mi, svi moramo dati svoj doprinos i vratiti knjizi mjesto koje joj pripada.

Povezani postovi

Potpisan ugovor o redovnom i zimskom održavanju regionalne ceste R474a na području općine Usora

Rasim Kovač, direktor po ovlaštenju Kantonalne direkcije za ceste...

Najaktivniji vijećnici Tešnja očekuju podršku građana zbog nove inicijative

Tekst svečane izjave vijećnika OV glasi: “Svečano izjavljujem da...

Doboj: Pronađen otuđeni putnički automobil i oružje

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, lišili su slobode...