Do 2050. godine BiH će izgubiti više od 590.000 stanovnika

/

U narednih manje od tri decenije broj stanovnika Bosne i Hercegovine bit će manji za 18,2 posto, ili za više od 590.000, pokazuju procjene globalne mreže “World of Statistics”.

Veći pad broja stanovnika do 2050. godine očekuje još samo Bugarsku (22,5 posto), Litvaniju (22,1 posto), Latviju (21,6 posto), Ukrajinu (19,5 posto) i Srbiju (18,9 posto).

Bez popisa

– Prisutni trendovi su negativni. Jedino pozitivno što se dešava je što je kod nas smanjen infantilni mortalitet, odnosno smrtnost dojenčadi, a svi ostali trendovi nam ne idu u prilog – kazala je demografkinja Alma Pobrić, profesorica na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA-e.

Mreža “World of Statistics”, s oko 2.360 članica iz cijelog svijeta, zato nije jedina adresa s koje stižu crne prognoze, koje bi mogle biti još poraznije jer BiH novi popis stanovništva nije ni obavila u ovoj popisnoj dekadi, pa se sve procjene zasnivaju na podacima s posljednjeg iz 2013. godine. Prof. dr. Pobrić kaže da je BiH neophodna sistemska reakcija kako bi se trend depopulacije barem pokušao usporiti.

– Mi demografi smo od posljednjeg popisa govorili o nepovoljnim rezultatima kakvi nas očekuju, ali na reakciju politike nismo naišli i pravilan odgovor je izostao. Demografski procesi i stanje stanovništva sada se ne mogu popraviti isključivo demografskim mjerama. One jesu nužne, ali se mora djelovati institucionalno i sinergijski sa svih nivoa vlasti – istakao je prof. dr. Pobrić.

Naglašava da moramo ozdraviti društvo i popraviti ukupan ambijent življenja, što podrazumijeva i smanjenje korupcije, efikasniju organizaciju pravosuđa, vraćanje obrazovanja na mjesto koje mu pripada…

Najveći problem

Pobrić se slaže s ocjenom da je gubitak stanovništva najveći problem s kojim se ova zemlja suočava, jer se svakoj investiciji, planu i projektu postavlja pitanje: „Kome?“

– Institucije ne daju prave informacije o migracijama, a promjene možemo očekivati tek kad se problem zaista shvati, kad se prema ljudima počnemo odnositi kao istinskom, najvrednijem resursu i kad se struka počne uvažavati u svim oblastima. Ne vrijedi sada isticati nijednu mjeru koju vi očekujete. To je proces, sistemska reakcija. Potrebne su nam demografske strategije, s pravim mjerama, na kojima bi radili i demografi, ali i pravnici, socijalni radnici, gdje bi se utvrdilo u kojem pravcu možemo djelovati kako bi se stanje ublažilo – potcrtala je prof. Alma Pobrić.

* 6. mjesto zauzima BiH na listi zemalja koje će imati najveći pad broja stanovnika do 2050. godine.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Šta je potrebno i koliko košta zamjena ličnih dokumenata?

Ako iz nekog razloga morate mijenjati lične dokumente, poput...

Slučaj bebe koja je ispala: Ljekar i medicinska sestra negirali primanje mita za porod

Doktor Vladimir Čančar, specijalista ginekologije i akušerstva i medicinska...

Pronađeno tijelo radnika u mješaoni mlina

U mješaoni preduzeća "Mlin Pavlović" u Bijeljini pronađeno je...

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...