Do 2050. godine BiH će izgubiti više od 590.000 stanovnika

/

U narednih manje od tri decenije broj stanovnika Bosne i Hercegovine bit će manji za 18,2 posto, ili za više od 590.000, pokazuju procjene globalne mreže “World of Statistics”.

Veći pad broja stanovnika do 2050. godine očekuje još samo Bugarsku (22,5 posto), Litvaniju (22,1 posto), Latviju (21,6 posto), Ukrajinu (19,5 posto) i Srbiju (18,9 posto).

Bez popisa

– Prisutni trendovi su negativni. Jedino pozitivno što se dešava je što je kod nas smanjen infantilni mortalitet, odnosno smrtnost dojenčadi, a svi ostali trendovi nam ne idu u prilog – kazala je demografkinja Alma Pobrić, profesorica na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA-e.

Mreža “World of Statistics”, s oko 2.360 članica iz cijelog svijeta, zato nije jedina adresa s koje stižu crne prognoze, koje bi mogle biti još poraznije jer BiH novi popis stanovništva nije ni obavila u ovoj popisnoj dekadi, pa se sve procjene zasnivaju na podacima s posljednjeg iz 2013. godine. Prof. dr. Pobrić kaže da je BiH neophodna sistemska reakcija kako bi se trend depopulacije barem pokušao usporiti.

– Mi demografi smo od posljednjeg popisa govorili o nepovoljnim rezultatima kakvi nas očekuju, ali na reakciju politike nismo naišli i pravilan odgovor je izostao. Demografski procesi i stanje stanovništva sada se ne mogu popraviti isključivo demografskim mjerama. One jesu nužne, ali se mora djelovati institucionalno i sinergijski sa svih nivoa vlasti – istakao je prof. dr. Pobrić.

Naglašava da moramo ozdraviti društvo i popraviti ukupan ambijent življenja, što podrazumijeva i smanjenje korupcije, efikasniju organizaciju pravosuđa, vraćanje obrazovanja na mjesto koje mu pripada…

Najveći problem

Pobrić se slaže s ocjenom da je gubitak stanovništva najveći problem s kojim se ova zemlja suočava, jer se svakoj investiciji, planu i projektu postavlja pitanje: „Kome?“

– Institucije ne daju prave informacije o migracijama, a promjene možemo očekivati tek kad se problem zaista shvati, kad se prema ljudima počnemo odnositi kao istinskom, najvrednijem resursu i kad se struka počne uvažavati u svim oblastima. Ne vrijedi sada isticati nijednu mjeru koju vi očekujete. To je proces, sistemska reakcija. Potrebne su nam demografske strategije, s pravim mjerama, na kojima bi radili i demografi, ali i pravnici, socijalni radnici, gdje bi se utvrdilo u kojem pravcu možemo djelovati kako bi se stanje ublažilo – potcrtala je prof. Alma Pobrić.

* 6. mjesto zauzima BiH na listi zemalja koje će imati najveći pad broja stanovnika do 2050. godine.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...