Tešanj: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 17.05. do 23.05. 2023. godine

/

Kao što je navedeno u zadnjem izvještaju, maj je mjesec kada se postepeno završava polinacija jedne velike grupacije biljnih vrsta iz skupine drveća, ostaje još da ispratimo polen četinara i dočekamo polen lipe koja spada u grupaciju nisko alergenih biljaka.

Moguće je da se polen drveća pojavi još neko vrijeme i to iz predjela sa višom nadmorskom visinom ali samo u niskim do umjerenim koncentracijama.

U ovom izvještaju, polenski spektar sasvim očekivano preuzimaju biljne vrste iz skupine trava (Poaceae), te su zabilježene umjerene, visoke i dva dana jako visoke (20. i 21.05.) koncentracije polena u zraku, sa preko 200 polenovih zrna u m3 vazduha.

Polen trava ima visok stepen alergenosti.

Osobe osjetljive na polen trava trebaju izbjegavati prostore livada, jer je u njihovoj blizini prisutnost polena najveća.

Pored polinacije trava u narednom periodu očekuje se i polen zeljastih korovskih biljaka prije svega kiselica (Rumex), koprive (Urtica) i drugih korovskih biljaka.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Mješovita srednja škola nagrađena za najbolji srednjoškolski projekat “Škole budućnosti ” u oblasti robotike

Kako bi se obilježila uspješna dvogodišnja implementacija, u saradnji...

Amar Muratović: Podrška načelnika Tukića u izradi i realizaciji projekata Omladinske banke Doboj jug

U našoj trećoj emisiji podcasta Mikrofon zajednici razgovarali smo...

Aktiv plus slavi uspjeh: Nova lokacija za brzorastuću Agenciju

Iz Jelaha nam stiže još jedna inspirativna priča o...