Smanjiti papirologiju i preobraziti obrazovanje – može li bih do toga?

/

Digitalizacija javne uprave, smanjenje birokratije prilikom registracije obrta i drugih poslovnih djelatnosti, sveobuhvatna reforma školskog sistema, uvažavajući ustavne nadležnosti kantona – pred BiH je u procesu približavanja Evropskoj uniji niz zadataka kojima mora s jedne strane znatno poboljšati ulagačku klimu, a s druge prilagoditi obrazovni sistem potrebama tržišta rada kako bi se učinkovito izborila s rastućim problemom nedostatka radne snage u brojnim područjima.

Upravo se posljednjih mjeseci intenzivirala komunikacije vezana uz rješavanja obveza na putu ostvarivanja pune digitalizacije društva, a kako je nedavno za Večernji list kazao ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza, digitalizacija pravosuđa i javne uprave vrlo je važna zadaća koju moramo na kvalitetan način završiti, a to je i jedna od naših obveza na putu prema EU. S njegovom konstatacijom slažu se i ocjene koje su ove sedmice iznesene u analizi digitalnog sistema u BiH koju je izradila Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na osnovu rezultata analize USAID preporučuje suradnju svih aktera u razvoju jedinstvene politike i strategije upravljanja i ulaganja u digitalni ekosistem, koji omogućava inovacije, jača kibernetičku sigurnost i građanima pruža bolje obrazovanje.

Unutar BiH, osim na višim nivoima vlasti, proces digitalizacije trebao bi se odvijati i u kantonima. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona Predrag Čović tako je nedavno najavio kako će Zapadnohercegovački kanton do kraja mandata biti najvećim dijelom digitalizirana, piše Večernji list BiH. Cilj je, poručio je, smanjiti papirologiju kako bi se olakšao rad firmama i onima koji ih tek žele otvoriti.

– Bilo bi dobro da se papiri mogu povući iz sistema. Digitalizacija je jedna od ključnih strateških ciljeva koje Vlada ZHK-a želi postići. Nemamo pravo biti pasivni, moramo donositi odluke – kazao je Čović.

Tematika digitalizacije osobito će doći do izražaja u vremenu kada će trebati održati privrednu aktivnost na dovoljno visokom nivou kako bi se suzbili eventualni negativni učinci borbe protiv inflacije, a koji u pravilu znače niži BDP. Drugim riječima, vlasti na svim nivoima morat će dodatno ubrzati procedure za pokretanje biznisa.

Poslovna klima

Ključ održanja privredne aktivnosti, osim infrastrukturnih projekata, leži i u snažnijem privlačenju investitora, a proces digitalizacije imat će veliku važnost kada govorimo o olakšavanju poslovanja.

Upravo je digitalna transformacija javne uprave, kao i temeljna reforma javne uprave u cilju povećanja učinkovitosti i profesionalnosti dvaju ciljeva iz dijela dokumenta novih vlasti na federalnoj i državnom nivou, a tomu svakako treba dodati i tematski blizak cilj koji se odnosi na smanjenje poreznog opterećenja rada, kao i uvođenje poreznih olakšica radi kreiranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja uvjeta rada, prenosi Hayat. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest, za sve penzionere u Federaciji BiH jeste...

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u...

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH samo se pogoršava

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. maja....