Porazno: Evo zbog čega neće biti popisa stanovništva u BiH

/

Bosna i Hercegovina je, u skladu sa standardima, trebala ove godine provesti novi popis stanovništva. Posljednji je provela 2013. godine. Pravilo je da se on provodi svakih deset godina što, naprimjer. Čine i Srbija i Hrvatska.

No, naša država ga neće sprovesti i ponovo će odstupiti od ovog evropskog standarda. Obrazloženje koje je iz Vijeća ministara BiH upućeno Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odražava svu slabost i države i sistema.

Iz Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto rečeno je kako je Agencija za statistiku BiH formirala radnu grupu koja je uradila prijedlog Zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje.

-Zajednički zaključak sve tri statističke institucije je da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati na način i u roku od tri mjeseca kako je predloženo inicijativom Predstavničkog doma PSBiH jer dva ključna elementa prijedloga Zakona o statistici – budžet i datum početka popisa, popisna pitanja, iznos finansiranja, mape popisnih krugova, metodološki i organizacijski dokumenti, provedena nabavka IT opreme, provede pilot popis s ciljem testiranja predloženih rješenja i čitav niz drugih okolnosti i kada je izvjesno da neće biti nikakvih bitnih izmjena – kaže se u odgovoru Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara na poslaničko pitanja poslanik Saše Magazinovića.

Činjenica da skoro nikakve navedene pripreme nisu urađene, a što u ovom odgovoru nije navedeno, dovoljno govori koliko je vlastima uopće u interesu da provedu novi popis stanovništva.

U odgovoru dalje navode da se Zakon o ppopisu stanovniptva donosi nakon što su obavljen sve pripremne aktivnosti. Tako ističu primjer, koji je sam po sebi porazan, da su početni pripremni dokumenti i aktivnosti u BiH počeli 2005. godine, da bi nakon čak osam godina priprema popis bio realiziran tek 2013. godine!

Za razliku od BiH u Hrvatskoj je popis stanovništva proveden 2020. godine, a u Srbiji 2021, piše Fokus. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...

Osumnjičenima u predmetu Black Tie 2 produžen pritvor za tri mjeseca

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH...

Ostvaren rekordan broj putnika u jednom danu

Kako je saopćeno sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u ponedjeljak,...