Porazno: Evo zbog čega neće biti popisa stanovništva u BiH

/

Bosna i Hercegovina je, u skladu sa standardima, trebala ove godine provesti novi popis stanovništva. Posljednji je provela 2013. godine. Pravilo je da se on provodi svakih deset godina što, naprimjer. Čine i Srbija i Hrvatska.

No, naša država ga neće sprovesti i ponovo će odstupiti od ovog evropskog standarda. Obrazloženje koje je iz Vijeća ministara BiH upućeno Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odražava svu slabost i države i sistema.

Iz Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto rečeno je kako je Agencija za statistiku BiH formirala radnu grupu koja je uradila prijedlog Zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje.

-Zajednički zaključak sve tri statističke institucije je da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati na način i u roku od tri mjeseca kako je predloženo inicijativom Predstavničkog doma PSBiH jer dva ključna elementa prijedloga Zakona o statistici – budžet i datum početka popisa, popisna pitanja, iznos finansiranja, mape popisnih krugova, metodološki i organizacijski dokumenti, provedena nabavka IT opreme, provede pilot popis s ciljem testiranja predloženih rješenja i čitav niz drugih okolnosti i kada je izvjesno da neće biti nikakvih bitnih izmjena – kaže se u odgovoru Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara na poslaničko pitanja poslanik Saše Magazinovića.

Činjenica da skoro nikakve navedene pripreme nisu urađene, a što u ovom odgovoru nije navedeno, dovoljno govori koliko je vlastima uopće u interesu da provedu novi popis stanovništva.

U odgovoru dalje navode da se Zakon o ppopisu stanovniptva donosi nakon što su obavljen sve pripremne aktivnosti. Tako ističu primjer, koji je sam po sebi porazan, da su početni pripremni dokumenti i aktivnosti u BiH počeli 2005. godine, da bi nakon čak osam godina priprema popis bio realiziran tek 2013. godine!

Za razliku od BiH u Hrvatskoj je popis stanovništva proveden 2020. godine, a u Srbiji 2021, piše Fokus. 

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...