Porazno: Evo zbog čega neće biti popisa stanovništva u BiH

/

Bosna i Hercegovina je, u skladu sa standardima, trebala ove godine provesti novi popis stanovništva. Posljednji je provela 2013. godine. Pravilo je da se on provodi svakih deset godina što, naprimjer. Čine i Srbija i Hrvatska.

No, naša država ga neće sprovesti i ponovo će odstupiti od ovog evropskog standarda. Obrazloženje koje je iz Vijeća ministara BiH upućeno Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odražava svu slabost i države i sistema.

Iz Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto rečeno je kako je Agencija za statistiku BiH formirala radnu grupu koja je uradila prijedlog Zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje.

-Zajednički zaključak sve tri statističke institucije je da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati na način i u roku od tri mjeseca kako je predloženo inicijativom Predstavničkog doma PSBiH jer dva ključna elementa prijedloga Zakona o statistici – budžet i datum početka popisa, popisna pitanja, iznos finansiranja, mape popisnih krugova, metodološki i organizacijski dokumenti, provedena nabavka IT opreme, provede pilot popis s ciljem testiranja predloženih rješenja i čitav niz drugih okolnosti i kada je izvjesno da neće biti nikakvih bitnih izmjena – kaže se u odgovoru Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara na poslaničko pitanja poslanik Saše Magazinovića.

Činjenica da skoro nikakve navedene pripreme nisu urađene, a što u ovom odgovoru nije navedeno, dovoljno govori koliko je vlastima uopće u interesu da provedu novi popis stanovništva.

U odgovoru dalje navode da se Zakon o ppopisu stanovniptva donosi nakon što su obavljen sve pripremne aktivnosti. Tako ističu primjer, koji je sam po sebi porazan, da su početni pripremni dokumenti i aktivnosti u BiH počeli 2005. godine, da bi nakon čak osam godina priprema popis bio realiziran tek 2013. godine!

Za razliku od BiH u Hrvatskoj je popis stanovništva proveden 2020. godine, a u Srbiji 2021, piše Fokus. 

Povezani postovi

Koliko je studenata upisano na univerzitetima u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Tuzli i koji su fakulteti najtraženiji

Na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), u prvom prijavnom roku...

Da li će poskupjeti obuka u autoškolama i zašto država godinama žmiri na sivu zonu u ovom sektoru

Sektor autoškola u cijeloj Bosni i Hercegovini je na...

Samo sjedenje učenika u razredu s ostalom djecom nije inkluzija

U periodu korone i pandemije vezane za spomenuti virus...

Izvoz iz BiH u Italiju u padu gotovo 30 odsto

Izvoz iz BiH u Italiju iznosio je za osam...