Dijeta s purom dobar je izbor ukoliko se brzo želite riješiti nekoliko kilograma

/

Palenta ili pura je jeftino starinsko jelo koje se prije često nalazilo na trpezama brojnih domova. Iako se za nju veže da je visokokalorična namirnica, ona je zapravo odlična ukoliko želite skinuti kilograme.

Veoma je hranjiva zbog vlakana i niskokalorična namirnica koja ima oko 70 kalorija na 100 grama proizvoda ukoliko je kuhate na vodi. Odlična je zbog toga što vašem tijelu daje energiju, izbacuje višak vode iz organizma i stimuliše probavu.

Prednost ove namirnice jeste što je mogu konzumirati i osobe koje su alergične na gluten. No, ono što je važno kod ove dijete je to da ne smijete dodavati dodatke koji tradicionalno idu uz ovaj obrok, kao što su kajmak ili suhomesnati proizvodi.

Dijeta s purom zasniva se na tome da je konzumirate četiri dana u sedmici. Potrebno je da pijete puno vode, a što se tiče toplih napitaka možete piti biljne čajeve i kafu, ali bez dodatka šećera ili mlijeka.

Prvi dan za doručak skuhajte 100 grama pure na vodi uz malo soli i uz to popijte šolju niskomasnog jogurta i pojedite jedan krastavac. Za ručak ponovo skuhajte 100 grama pure te u obrok dodajte 50 grama mladog sira i jedan paradajz. Večera se sastoji također od 100 grama pure, ali ovaj put dodajte samo jednu šolju niskomasnog jogurta ili još bolji izbor je kefir.

Drugi dan za doručak i ručak povećat ćete količinu pure za 100 grama, a večera ostaje ista. Sve ostale namirnice konzumirajte kao i prethodni dan.

Treći dan se razlikuje samo po tome što ćete i za večeru dodati još 100 grama pure, a četvrti dan za ručak planirajte 300 grama pure. Nakon što ste četiri dana prakticirali dijetu s purom, možete se vratiti na standardnu ishranu, ali pokušavajte izbjegavati pretjeran unos ugljikohidrata i šećera.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...