Dijeta s purom dobar je izbor ukoliko se brzo želite riješiti nekoliko kilograma

/

Palenta ili pura je jeftino starinsko jelo koje se prije često nalazilo na trpezama brojnih domova. Iako se za nju veže da je visokokalorična namirnica, ona je zapravo odlična ukoliko želite skinuti kilograme.

Veoma je hranjiva zbog vlakana i niskokalorična namirnica koja ima oko 70 kalorija na 100 grama proizvoda ukoliko je kuhate na vodi. Odlična je zbog toga što vašem tijelu daje energiju, izbacuje višak vode iz organizma i stimuliše probavu.

Prednost ove namirnice jeste što je mogu konzumirati i osobe koje su alergične na gluten. No, ono što je važno kod ove dijete je to da ne smijete dodavati dodatke koji tradicionalno idu uz ovaj obrok, kao što su kajmak ili suhomesnati proizvodi.

Dijeta s purom zasniva se na tome da je konzumirate četiri dana u sedmici. Potrebno je da pijete puno vode, a što se tiče toplih napitaka možete piti biljne čajeve i kafu, ali bez dodatka šećera ili mlijeka.

Prvi dan za doručak skuhajte 100 grama pure na vodi uz malo soli i uz to popijte šolju niskomasnog jogurta i pojedite jedan krastavac. Za ručak ponovo skuhajte 100 grama pure te u obrok dodajte 50 grama mladog sira i jedan paradajz. Večera se sastoji također od 100 grama pure, ali ovaj put dodajte samo jednu šolju niskomasnog jogurta ili još bolji izbor je kefir.

Drugi dan za doručak i ručak povećat ćete količinu pure za 100 grama, a večera ostaje ista. Sve ostale namirnice konzumirajte kao i prethodni dan.

Treći dan se razlikuje samo po tome što ćete i za večeru dodati još 100 grama pure, a četvrti dan za ručak planirajte 300 grama pure. Nakon što ste četiri dana prakticirali dijetu s purom, možete se vratiti na standardnu ishranu, ali pokušavajte izbjegavati pretjeran unos ugljikohidrata i šećera.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...