Sezona je jagoda, a, osim u svježem izdanju, ovi crveni slatki plodovi neodoljivi su i u džemu.
Parče hljeba namazano džemom od jagoda vraća nas u djetinjstvo, kada smo ovu slasnu kombinaciju rado konzumirali za doručak i večeru, kao i za užinu. Prednost se uvijek davala džemu napravljenom kod kuće u odnosu na onaj kupovni, a savršeno se slaže uz palačinke ili kao nadjev u kolačima.
A i danas se radujemo kada u domu nađemo teglu džema napravljenog po recepturi naših baka. Jagode ovih dana možemo pronaći na tržnicama i u prodavnicama, a oni srećni ih imaju i u svojim baštama, te je trenutak da se napravi džem po jednostavnom receptu koji ne oduzima previše vremena, a koji i naše bake koriste od davnina.
Recept
Sastojci:
(za 500 g džema):
1 kg očišćenih jagoda
500 g šećera
sok jednog limuna
Priprema:
Jagode očistite, prepolovite ih pa stavite u široku šerpu kojoj dno ne zagorijeva. Zatim pospite jagode šećerom i ostavite da odstoje 30 minuta kako bi pustile sok. Ako želite, ovaj postupak možete da uradite i uveče, pa ostavite jagode da odstoje preko noći – što više to bolje. Kada jagode puste sok, pređite na proces kuvanja džema. Jagode blago izgnječite pa uključite ringlu na najjače, sve dok smjesa ne proključa. Onda smanjite na umjerenu temperaturu i ostavite džem da se krčka oko sat vremena. Smjesa dok se krčka pjeni, te je potrebno tu pjenu u kontinuitetu kašikom sklanjati. Zapravo, kada prestane da pjeni to znači da je džem gotov. Skinite džem sa ringle, pa dodajte sok od limuna i blago sve promiješajte. Tegle u koje ćete sipati džem treba prethodno da zagrijete u rerni na 100 stepeni, pa da još vruć džem sipate u njih. Zatvorite ih, okreneti naopako kako bi se napravio vakuum i ostavite da se ohlade. Kada su se potpuno ohladile, stavite ih na hladnije i mračno mjesto.
Izvor: nezavisne.com