Stiže mjesec koji donosi brojne promjene u Njemačkoj: Pogledajte šta se sve mijenja od 1. jula

/

Postoje dva mjeseca u godini kada posebno velik broj zakona u Njemačkoj stupa na snagu: odmah na prijelazu godine u januaru i zatim ponovo šest mjeseci kasnije.

I tako će ovog jula opet biti nekoliko promjena za građane.

Rastu penzije

Za penzionere će od 1. jula biti više novca: U zapadnoj Njemačkoj isplate će se povećati za 4,39 posto, a u novim saveznim zemljama za 5,86 posto. To znači da će tada za cijelu državu vrijediti jedinstvena vrijednost penzije – i to godinu dana ranije nego što je zakonom određeno. Razlog za to je što su se plaće na istoku razvile bolje od očekivanog, prenosi Fenix magazin.

Za penziju prosječnog primatelja s 45 godina staža doprinosa, mjesečna povećanja znače nešto manje od 71 euro više na zapadu i dobra 93 eura više na istoku. Naravno, povećanja mogu varirati pojedinačno.

Maestro kartice

Od 1. jula banke i štedionice više neće moći izdavati nove kartice s Maestro funkcijom. Međutim, možete nastaviti koristiti postojeće žiro kartice sa simbolom Maestro do isteka njihovog roka valjanosti. Oni ostaju potpuno funkcionalni.

Sistem Maestro nekada je osiguravao da žiro karticom možete plaćati i podizati novac u inozemstvu. Ako funkcija nestane, to bi se moglo promijeniti – ali i ne mora. Jer banke mogu koristiti druge sisteme kao što su Mastercard Debit, Visa Debit ili V-Pay kako bi njihovi klijenti mogli koristiti žiro karticu i u inozemstvu.

Povećavaju se doprinosi za njegu

Mnogi će zaposlenici od 1. jula morati plaćati veće doprinose za osiguranje za dugotrajnu njegu. Razlog je reforma skrbi kojom se žele ublažiti povećani troškovi u industriji i učiniti financiranje pravednijim. Dok porodice s mlađom djecom dobivaju olakšice, radnicima bez djece umanjit će plaća.

Penzioneri su također pogođeni reformom – čak posebno teško. Jer za razliku od zaposlenih, sami moraju plaćati sve doprinose za skrb.

Ovo su stope doprinosa od jula:

– bez djeteta: 4 posto; Udio zaposlenih: 2,3 posto
– jedno dijete: 3,4 posto; Udio zaposlenih: 1,7 posto
– dvoje djece: 3,15 posto; Udio zaposlenih: 1,45 posto
– troje djece: 2,9 posto; Udio zaposlenih: 1,2 posto
– četvero djece: 2,65 posto; Udio zaposlenih: 0,95 posto
– petero i više djece: 2,4 posto; Udio zaposlenih 0,7 posto

Nove naknade za udovičke penzije

Ako primatelji porodične penzije imaju vlastite prihode, oni se uračunavaju u penziju za udovice ili udovce. Međutim, to vrijedi samo ako prihod premašuje određeni iznos. Od 1. jula ovaj neoporezivi dodatak će se jedinstveno povećati za sve savezne zemlje na 993 eura (prije: 951 euro na zapadu i 938 eura na istoku). Povećava se za 211 eura za svako dijete koje ima pravo na mirovinu za siročad (ranije: 202 eura na zapadu i 199 eura na istoku).

Udio prihoda koji je iznad granice pojedinačnog izuzeća pripisuje se 40 posto mirovini za udovice ili udovce. Konkretno, to znači da ako neto prihod udovca bez djece iznosi 1.200 eura mjesečno, od srpnja će granica izuzeća biti premašena za oko 207 eura. Od te će se mirovine tada oduzeti 40 posto, što je 82,80 eura.

Hartz IV sada se zove građanski novac – i bit će ažuriran 1. jula. Sljedeće promjene:

Naknade se poboljšavaju za sve zaposlene osobe: s dodatnim prihodom od 100 do 520 eura mjesečno, 20 posto toga se ne uračunava u prihod građana. Možete zadržati 30 posto prihoda između 520 i 1.000 eura. Uz mjesečna primanja od 1.000 do 1.200 eura ili do 1.500 eura za samohrane roditelje, 10 posto je i dalje oslobođeno.

Učenicima, studentima i pripravnicima dopušteno je zadržati prihode do granice za male poslove od 520 eura, a da se oni ne uzimaju u obzir.

Isto vrijedi i za savezno dragovoljno služenje ili dobrovoljnu socijalnu godinu (FSJ). Prihod od poslova tokom praznika mogu u potpunosti zadržati studenti. Svako ko prima naknadu troškova za njihov dobrovoljni rad ne mora to kompenzirati do iznosa od 3.000 eura godišnje.

Svako ko započne daljnju obuku s diplomom dok prima beneficiju državljanstva dobiva bonuse za položene srednje i završne ispite. Uz to, postoji mjesečna naknada za obuku od 150 eura mjesečno. Za tečajeve daljnjeg usavršavanja koji nemaju strukovnu kvalifikaciju kao cilj i traju dulje od osam sedmica, oni koji primaju beneficiju državljanstva dobivaju mjesečni bonus od 75 eura.

U budućnosti će svako ko dobije državljanstvo moći iskoristiti prednosti holističkog treniranja ili podrške.

Za vrijeme rehabilitacije nastavit će se isplaćivati građanska naknada. Stoga zahtjev za prijelaznu naknadu nije potreban.

Rodiljna naknada više se ne računa kao prihod. Nasljedstvo se također više ne smatra prihodom, već imovinom.

Viša granica izuzeća od prisilne naplate

Svaki građanin ima pravo na određeni iznos prihoda koji se ne može plijeniti. Taj osnovni iznos bez oporezivanja povećava se od 1. jula sa 1.339,99 eura na 1.409,99 eura. Odnosi se na dužnike koji ne moraju plaćati uzdržavanje. Ako ste ovisni o tuđoj pomoći, ograničenja izuzeća povećavaju se kako slijedi:

– uzdržavana osoba: 1.939,99 eura
– dvoje uzdržavanih članova: 2.229,99 eura
– tri uzdržavana člana: 2.519,99 eura
– četiri uzdržavana člana: 2.819,99 eura
– pet uzdržavanih članova: 3.109,99 eura

Ako je vaš dohodak od rada iznad osnovnog neoporezivog iznosa, tri desetine viška neto plaće ne mogu se zaplijeniti (članak 850c (3) Zakona o parničnom postupku (ZPO)). Ako ste uzdržavani, dodatne dvije desetine neto plaće ne mogu se pripisati prvoj osobi. Dodatna desetina se dodaje za svakog od drugog do petog uzdržavanog člana, prenosi Radio Sarajevo. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...