Ovo su najmirnije zemlje svijeta u koje možete bezbrižno otputovati

/

Studija o miru u svijetu pokazuje da su globalni sukobi najveći u posljednjih 15 godina, a vlade širom svijeta smanjuju broj sigurnih destinacija na koje se savjetuje putovati.

Pitate li se koja je najsigurnija zemlja na svijetu – odgovor je Island, pokazuje studija Instituta za ekonomiju i mir 2023., a slijede ga Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija. Mnoge od tih zemalja trenutno drže prva mjesta u izvještaju EIU-a (Economist Intelligence Unit) o gradovima u kojima je najbolje živjeti.

“U izvještaju se ističe da iako mnoge zemlje troše manje na vojsku, mnogo ih je više uključeno u vanjske sukobe. Broj ljudi koji su umrli u sukobima širom svijeta u protekloj godini najveći je u ovom vijeku (od genocida u Ruandi), a više od polovine zemalja svijeta (56 posto) uključeno je u vanjske sukobe”.

Island je najmirnije mjesto za život od 2008., a nalazi se i na trećem mjestu najsretnijih zemalja na svijetu. Evropa je pak najmirnija regija na svijetu sa sedam od 7 od 10 najmirnijih zemalja, ali situacija je značajno napetija nego prije 15 godina zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Takođe, od 2008. zabilježen je značajan porast nasilnih demonstracija u svijetu. Popis najnemirnijih zemalja ne mijena se godinama, a na prvom mjestu je Afganistan, osmu godinu zaredom. Slijede ga Jemen, Sirija, Južni Sudan i Demokratska Republika Kongo.

Hrvatska je na 14. mjestu, a Slovenci su na osmom mjestu ljestvice. Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mjestu, a Srbija na 65.

20 najmirnijih zemalja na svijetu

Island

Danska

Irska

Novi Zeland

Austrija

Singapur

Portugal

Slovenija

Japan

Švicarska

Kanada

Češka

Finska

Hrvatska

Njemačka

Nizozemska

Butan

Mađarska

Malezija

Belgija

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Znate li zbog čega postoji prijestupna godina

Prijestupna godina zbog 29. februara ima 366 dana, a...

Ramazanska vaktija za 2024.: Najduži post trajat će 15 sati i dvije minute

Najduži dan posta biće posljednji dan ramazana, 9. aprila....

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj...

Bešlagić: Ja sam Bosanac i Dalmatinac, ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac

Enis Bešlagić prisjetio se uloge koja ga je proslavila,...