Kazne u Hrvatskoj: Za otvoren prozor na vozilu 30, a za umor ili pun gepek 260 eura

/

Čak i ako vam nešto viri iz gepeka pa se ne vide dobro tablice, mogli biste dobiti kaznu od 260 eura, ali isto toliko biste mogli platiti ako primijete da vam se spava, a svejedno ste za volanom. Puno toga propisano je našim zakonima i kažnjivo, iznenadit će vas lista

Neprilagođena brzina, neiskustvo za volanom, nekorištenje pojasa te vožnja pod utjecajem alkohola i droga neki su od najčešćih uzroka tragedija na prometnicama na koje često apelira i policija.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama poprilično je sadržajan sa svojih 310 zakona, a ima i onih manje poznatih odredbi prema kojima vas policija može kazniti i dobro lupiti po džepu, piše 24 sata.

Tako primjerice ako natrpate gepek, a neke od stvari vise i zaklanjaju vašu registraciju možete dobiti kaznu od 130 do 260 eura. Ako krećete na duži put, obavezno radite potrebne pauze za odmor i nikako ne sjedajte za volan ako ste previše umorni.

Jer ako vas policija uhvati pospane za volanom platit ćete kaznu između 130 i 260 eura. Osim poprilično skupog razbuđivanja, umor za volanom može imati tragične posljedice. Ista vas kazna čeka i ako ste sjeli za volan bolesni.

Slalom vožnju izvan autoceste platit ćete 130 eura, a na autocesti čak duplo. Za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti koju nažalost često viđamo češće nego što bi trebalo, predviđena je kazna od 1320 do čak 2650 eura ili 60 dana zatvora.

Policija vas može kazniti čak i ako ne zatvorite prozore na autu. Naime, vozač je dužan poduzeti sve mjere da spriječi da auto sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu što uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora. Ako to zaboravite, pripremite se na kaznu od 30 eura. Za bacanje sitnog otpada iz auta proći ćete još gore jer je predviđena kazna 130 eura.

I zato ako odbrojavate dane do odmora i spremate se na put, dodatno pripazite i dvaput promislite prije nego što ostavite svog limenog ljubimca da se “samo malo prozrači” kako vam nakon godišnjeg ne bi ostao gorak okus u ustima. I to ne samo zbog paprenih cijena na Jadranu, prenosi RTL Danas.hr.

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...

Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a...