Imaju li se radnici u realnom sektoru čemu nadati, šta za njihove plaće znače izmjene zakona o PDV-u?

/

Izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), na čemu već godinama uporno insistiraju privrednici u Bosni i Hercegovini, još će sačekati pošto ih državni zastupnici u srijedu nisu razmatrali na sjednici u Sarajevu, jer je odlučeno da one ipak idu po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri kakva je bila predložena.

Uprkos prolongiranju, u poslovnom sektoru očekuju da će se uskoro usvojiti izmjene zakona, prema kojima bi se povećao prag za ulazak firme u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM godišnjeg prometa, te pomjerio rok za podnošenje poreznih prijava sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca.

– To su bili naši ključni zahtjevi i koliko imamo informacija, te izmjene će biti usvojene uskoro. Time će svi imati koristi, poslodavci će imati manje administrativne troškove, država će imati manji pritisak na sistem naplate PDV-a – kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Naglasio je da su poslodavci imali još nekoliko zahtjeva, ali da će oni sačekati neko bolje vrijeme.

– Tražili smo da se PDV plaća po naplati fakture. Sada imamo situaciju da čim izdate fakturu morate platiti PDV. S druge strane, onaj ko dobije fakturu, iskoristi je da umanji iznos za PDV – istakao je Smailbegović.

Nažalost, ako se i usvoje predlože izmjene Zakona o PDV-u, radnici u realnom sektoru ne mogu se nadati povećanju plaća, piše Faktor. 

– Izmjene zakona o PDV-u neće imati utjecaj na plaće, možda bude rijetkih slučajeva i to u onim firmama koje imaju nekoliko zaposlenika. Da bi se plaće povećale, pa i do 400 KM, neophodno je u Federalnom parlamentu usvojiti izmjene Zakona o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Nažalost, svjedoci smo da parlamentarci to ne žele učiniti – poručio je Smailbegović.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...