Malinari u Unsko-sanskom kantonu u problemima

/

Nova sezona za malinare u Unsko-sanskom kantonu (USK) donijela je nove probleme. 

Zbog otkupne cijene koja je upola manja u odnosu na prošlogodišnju do kraja sezone pretrpjet će ogromne gubitke, a zbog svega toga plantaža je sve manje.

Berba ovogodišnjih plodova je u toku, a mnogi malinari već razmišljaju da odustanu od ove nekada perspektivne poljoprivredne grane. Predložena otkupna cijena između dvije i pol do tri konvertibilne marke ne može pokriti ni osnovne troškove, kaže Jusuf Kovačević, malinar iz Bužima.

Jusuf Kovačević, malinar iz Bužima je proizvođač.

– Mene kao proizvođača nema nigdje, ali mi je žao da sam došao do ovog stepena i da je danas takva cijena. Mizerna. To je sadaka. Poslujemo u minusu. Nemamo nikakve zarade, jednostavno nikakve. Ja sam od februara, nema dana da nisam u malinjaku – izjavio je on.

Zbog svih ovih poteškoća brojni proizvođači malina planiraju uništavanje svojih zasada i prelazak na neku drugu, unosniju, poljoprivrednu proizvodnju.

Apel vlastima

I dok u drugim zemljama poticaji podrazumijevaju unapređenje proizvodnje, u Bosni i Hercegovini služe kao spas. Malinari i sada pozivaju vlasti da im pomognu kako se ovaj posao ne bi ugasio.

Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u USK također nije zadovoljan.

– Dok platimo berače, opremu, repromaterijal i sav trud, ne isplati nam se nikako to raditi. Ova godina je po ponuđenoj cijeni loša. Dosta ljudi odustaje, na ovakav način proizvodnja će se vjerovatno ugasiti – naveo je.

Sezonu će dodatno ugroziti i to što se velike količine prošlogodišnje maline nalaze u hladnjačama. Probleme tako nemaju samo proizvođači već i otkupljivači.

Broj proizvođača

Adis Džanić, ministar poljoprivrede USK rekao je da je ovaj kanton imao veliki broj proizvođača.

– Taj broj je, nažalost, smanjen. U ovom trenutku ono što moramo uraditi, jeste da pomognemo i proizvođačima i otkupljivačima da ne dođemo u situaciju da se to i dalje smanjuje. Idemo prema višim nivoima vlasti – ističe Džanić.

Jedan od većih problema malinarima predstavlja i nedostatak radne snage. U prednosti su samo domaćinstva koja imaju radno-aktivne članove porodice, a takvih je sve manje. Mladi, zbog boljih uslova, za poslom masovno odlaze u inostranstvo.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FBiH: Nedjelja proglašena neradnim danom za trgovce

Zakon o neradnoj nedjelji u Federaciji Bosne i Hercegovine...

Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e, neće imati pravo na otpremninu

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković objavio je da Zoran...

Uvezeno više od 107 miliona KM vrijednosti zlata, satova i parfema u našu zemlju

I uvoz i izvoz zlata i drugih plemenitih materijala...

Šta nam donosi novi zakon: Nedjeljom neće raditi trgovine, ali hoće pekare i cvjećare

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...