U BiH teže pronaći kuhara i konobara nego direktora ili menadžera

/

Nezvanični podaci govore da BiH nedostaje 30.000 radnika, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji. Čak i renomirani sarajevski restorani imaju problema sa pronalaskom konobara i kuvara, a hotelima nedostaje sobarica, čistačica i radnika na recepciji.

Više je razloga za to, s jedne strane građani BiH odlaze na sezonski rad u inostranstvo, dok sa druge strane zakoni u BiH ne olakšavaju uvoz radne snage, a zbog višemjesečne procedure poslodavci nisu u mogućnosti da pronađu prijeko potrebne radnike.

Direktorka hotela Pino Nature na Trebeviću i suvlasnica turističke agencije Relaks Turs, Aida Terzić u razgovoru za “Klix” kaže da se poslodavci već dugi niz godina suočavaju s problemom pronalaska radnika.

“Mogu reći da ove godine imamo možda i najmanji problem s pronalaženjem radnika. Problem je sljedeći, radna snaga iz naše zemlje u aprilu ide da radi na obalu, a vraća se u oktobru i ostaje ovdje u periodu takozvane ‘mrtve sezone’, kada nema velikih poslova” priča Terzić.

Prilikom pronalaska radnika ističe kako su se susreli sa velikim brojem ljudi koji su na birou za zapošljavanje, a ustvari ne žele da rade i ne traže posao.

Hotel i turistička agencija, kaže, imaju oko 80 odsto stalne radne snage, a kao razlog navodi plate radnika koje su u odnosu na prije dvije godine gotovo udvostručene.

“Čini mi se da je teže pronaći osnovnu radnu snagu poput konobara, kuvara, spremačica, nego radnike na rukovodećim pozicijama poput direktora ili menadžera” zaključuje Terzić.

O izazovima s kojima se susreću zaposleni govori Naida Duvnjak-Šehović, direktorka ljudskih resursa Apta Korporejšn. Kaže kako je pitanje nedostatka radne snage strateško pitanje s kojim se posljednjih godina nose poslodavci u svim djelatnostima.

“Trendove u pronalaženju zaposlenih prilagođavamo tako što osluškujemo potrebe kandidata i ponudom honorarnog ili studentskog angažmana. Trenutno uspjevamo pronaći kandidate koji priliku za svoj angažman vide u našem poslovnom okruženju” kaže Duvnjak-Šehović.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...