Kafa 1,7 eura, a morski plodovi 8: Hrvatski zaboravljeni otok je upola jeftiniji od ostatka primorja

/

Hrvatski zaboravljeni otok koji košta upola manje od Hvara – naslov je kraćeg putopisa koji je objavljen u britanskom ”Telegrafu”. 

Britanski novinar je proveo nekoliko dana na ovom otoku, a ono što je napisao velika je reklama Cresu i ljepotama koje pruža obala, a posebno je bio iznenađen niskim cijenama.

– Najčudnija stvar? Ova prazna plaža nalazi se na najvećem hrvatskom otoku – čudi se Britanac koji je ostao impresioniran činjenicom da se svi ljudi nalaze u gradu Cresu, koji ima 200 crkava, jednu banku, ali i osjećaj bezbrižnosti!

Osim plaže Lubenice, posjetio je i Valun, gdje su ga impresionirali sićušni ribarski brodovi koji svježom tunom opskrbljuju četiri restorana. Iako je riječ o cijenjenoj svježoj ribi, cijene su prihvatljive. Vožnja prema sjeveru otoka otkrila mu je Hrvatsku izgubljenu u vremenu, a njegova destinacija bilo je naselje Zbičina, koje je, prema popisu iz 2001. godine, imalo tek 13 stanovnika. Tamo je probao sladoled od mastike čiji je okus iscijeđen od borove smole, a impresionirala ga je i fauna otoka jer je sreo i jastreba i divlju svinju.

– To je ljepota Cresa. Daje vam najbolje od Hrvatske – plaže i planine, grad i selo, surfanje i travnjak, sve u jednom mirnom otoku – napisao je oduševljeni Britanac.

Osim prirodnih ljepota, čudio se i cijenama koje razlikuju Cres od ostatka hrvatske obale. Iznenadila ga je niska cijena kapučina koji je platio tek 1,73 eura, jela sa svježim morskim plodovima koje je pronašao po cijeni od 8 eura, a posebno cijene smještaja koje variraju s obzirom na tip.

– Kamp Zdovica ima mjesto za šatore od 10 eura, skriveno stogodišnjim maslinama – napisao je novinar koji je tokom boravka izmijenio razne smještaje, pa je tako spavao i u kampu Kovačine: “Moj je smještaj bio najskuplji: vrhunska mobilna kućica smještena uz more”.

Uporedio je cijenu spomenute mobilne kućice od 83 funte napisavši da za tu cijenu u Dubrovniku večerati ne bi moglo ni dvoje ljudi.

– Svaki od 50 hrvatskih naseljenih otoka ima vlastiti duh. Hvar ljulja poput Ibice, s bakanalskim zabavama i rundama pića od 100 funti. Brač je poput Tenerifa s vinogradima, predivnim plažama i nevjerovatnim terenima za brdski biciklizam.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...

Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a...