Škole u ZDK spremne za novu školsku godinu, nastavljen trend smanjenja upisa učenika

/

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa Zakonom o osnovnoj školi Zeničko-dobojskog kantona poduzelo sve kako bi školska godina počela u zakonskom roku, tako da školska 2023/2024. godina počinje 1. septembra 2023. godine u svim osnovnim i srednjim školama.

Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, je kazala da su osnovne i srednje škole na području Zeničko-dobojskog kantona potpuno spremne za početak nove školske 2023/2024. godine.

Također je navela da su konkursne procedure u toku, a očekuje da budu završene prije početka školske godine kako bi nastavnici, stručni saradnici i saradnici, kao i ostali radnici škole na osnovu Ugovora o radu zauzeli svoja radna mjesta i počeli sa radom.

Ističe da je ovo Ministarstvo pokrenulo i proceduru nabavke udžbenika za učenike osmog razreda osnovnog obrazovanja, na području Zeničko-dobojskog kantona, u školskoj 2023/2024. godini, i u tu svrhu izdvojilo 300.000,00 KM.

“U toku je postupak javnih nabavki putem pregovaračkog postupka, po čijem okončanju, nakon izbora najpovoljnijeg ponudača, izvršit će se distribucija udžbenika po školama. Također, ove školske godine u Budžetima osnovnih škola planirana su sredstva za nabavku udžbenika za učenike sedmog razreda, i u tu svrhu je izdvojeno 486.150,00 KM”, kazala je Subašić.

Planom upisa učenika u prve razrede srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona planirano je 3.620 učenika koji bi bili raspoređeni u 168 odjeljenja.

“Nakon izvještaja srednjih škola, upisana su 143 odjeljenja i 3.084 učenika u prve razrede srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona. U prvi razred osnovne škole na području Zeničko-dobojskog kantona, za školsku 2023/2024. godinu, upisano je ukupno 3.259 školskih obveznika, što je za 53 manje u odnosu na broj upisanih učenika u prethodnoj školskoj godini”, navodi Subašić za Zenit.

Veći broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, u odnosu na prethodnu školsku godinu, evidentiran je u općinama i gradovima Doboj Jug, Maglaj, Tešanj i Zavidovići, dok je manji broj učenika upisanih u prvi razred osnovne evidentiran u općinama/gradovima Breza, Kakanj, Olovo, Usora, Vareš, Visoko, Zenica i Žepče.

“Usporedbe radi, broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole na području Zeničko- dobojskog kantona, u školskoj 2022/2023. godini je bio 3.312 učenika, dok je u školskoj 2021/2022. godini, broj upisanih učenika bio nešto manji, odnosno u prvi razred ukupno je upisano 3.204 učenika”, navodi na kraju razgovora ministrica Subašić i poručuje kako iz resornog Ministarstva žele dobrodošlicu učenicima koji prvi put sjedaju u školske klupe, uz želju da im škola bude mjesto radosti, druženja i sreće, piše Zenit. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...