Hurtić poziva MUP TK na reakciju povodom apela u kojem se zloupotrebljuje beba ubijene Nizame

/

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva MUP Tuzlanskog kantona da poduzme određene mjere na zaštiti zloupotrebe djeteta ubijene Nizame Hećimović iz Gradačca putem Facebooka.

– Naime, došli smo do saznanja da se putem društvenih mreža širi apel za pomoć kćerki ubijene N.H. za liječenje u Turskoj. Na stranici je objavljeno puno ime i prezime djevojčice, žiro račun na koji se sredstva uplaćuju kao i fotografiju djevojčice u naručju njene ubijene majke. S obzirom da postoji sumnja da se radi o zloupotrebi akcije, kao i kršenju prava djeteta na zaštitu privatnosti, te principa najboljeg interesa djeteta, pozivamo MUP TK na hitno djelovanje, kako bi se ove objave uklonile sa Facebooka i poduzele mjere utvrđivanja pojedinačnih odgovornosti, navodi se u saopćenju iz Kabineta ministra Sevlida Hurtića.

BiH je država članica Konvencije o pravima djeteta, uključujući i tri prateća protokola, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je nadležno za praćenje provođenja Konvencije.

– Uz učešće akademskih radnika i profesionalaca iz vladinog i nevladinog sektora izrađeni su priručnici, kao što su Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem da se poboljša djelovanje profesionalaca koji rade sa djecom i za djecu i to kod direktnog provođenja najboljih standarda zaštite prava djece. Standard “najbolji interes djeteta” je osnovno načelo za uređenje i zaštitu prava djeteta, istaknuto je.

Naglašeno je da je svako javno objavljivanje fotografija djeteta u kontekstu otkrivanja identiteta, posebno kada je svjedok nasilja, i kada je u kontekstu izazivanja sažaljenja kod opće javnosti je krivično djelo i kršenje prava djeteta, piše Oslobođenje.

– U skladu sa navedenim, molimo MUP TK da poduzme sve neophodne radnje u cilju rasvjetljavanja slučaja i utvrđivanja da li je bilo saglasnosti staratelja za prikupljanje sredstava za liječenje na ovaj način, zaključuju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...