‘Obrazovna filozofija’ HIFA-OIL Grupacije: „Investicija u znanje donosi najbolji profit“

/

Prof. dr. Venan Hadžiselimović, generalni direktor HIFA-OIL-a, imenovan  u zvanje vanrednog profesora na Univerzitetu u Zenici

Piše Hajrudin Redžović

Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA-OIL Grupacije (čiji je promet u prošloj godini prešao milijardu KM), nije od onih biznismena koji su završili neki zanat ili čak četverogodišnju srednju školu, imali sreće da na vrijeme pokrenu biznis, kupe diplomu nekog privatnog fakulteta – i postanu zvijezde tajkunske privatizacije. On se nije obogatio na seljački način. Još prije rata diplomirao je na pravom fakultetu, državnom, Univerzitetu u Sarajevu. Otac mu je imao porodični biznis, tzv. elementaru koja je proizvodila betonske blokove za građevinsku industriju. Nije, prema tome, krenuo od nule.

Ima li, konačno, neka tajna kako se može, kao Ahmetlić, u roku dvadeset godina osnovati 18 kompanija (HIFA-OIL  ima firme u sedam zemalja, a prodaju u jedanaest), na austrijskom tržistu imati udio od 10 posto, i dospjeti na Forbesovu listu?

„Znanje je moć“

Nijedan ozbiljan biznismen, svima nam je jasno, neće uraditi ništa na čemu neće zaraditi. Interes je svetinja. Ali, razlika koju predsjednik Uprave HIFA-OIL Grupacije, dipl.ing. Izudin Ahmetlić, pravi u odnosu na druge velike biznismene je – u značajnom ulaganju u obrazovanje svojih kadrova. Dok je ova država bila u povoju i kad se moglo poslovati na svakakav način, bilo je  – „novac je moć“. Ahmetlić je na vrijeme shvatio da takvo stanje neće trajati vječno, pa se uhvatio devize „znanje je moć“. On kaže da je u svoju grupaciju implementirao filozofiju Bendžamina Franklina koji je davno ustanovio da „investicija u znanje donosi najbolje kamate“. Rezultat: apsolutna većina uposlenih u administraciji HIFA-OIL Grupacije završila je fakultete. Diplome su prave, sa državnih univerziteta.

„Učenje je kao veslanje uzvodno“

Bičuje li to Ahmetlić svoje uposlenike da se idu obrazovati?

Ne, naravno. Ova poslovna grupacija u više je navrata proglašavana za „najpoželjnijeg poslodavca“, u koju se, rekosmo, uglavnom i zapošljavaju oni sa visokom stručnom spremom. Ali, nema stati! „Učenje je kao veslanje uzvodno: čim se prestane odmah se kreće unazad“, kaže nam prof.dr. Venan Hadžiselimović, vjerovatno citirajući nekog pametnog. Profesor Hadžiselimović, već je bio doktor nauka (docent) kada ga je Ahmetlić u januaru postavio za generalnog direktora HIFA-OIL-a, o čemu smo već pisali. I prije nego što će zasjesti  u fotelju, Hadžiselimović nije stajao već je iz sve snage veslao uzvodno, na svim frontovima. Senat Univerziteta u Zenici, kroz rigoroznu konkursnu proceduru, potvrdio je da su stvoreni preduslovi da se donese odluka kojom se prof. dr. Venan Hadžiselimović – imenuje u zvanje vanrednog profesora. Sada bi se moglo reći da je on i službeno vodeći ekspert u oblasti menadžmenta u naftnoj industriji u BiH. Takvo naučno zvanje i znanje, ali i praktično je višestruka dobitna kombinacija. I da ponovimo: nije „tatin sin“. Sve je napravio sam.

Obrazovanje je skupo, ali je neznanje još skuplje, rekao je Klaus Mozer, s čime bi se generalni direktor HIGA-OIL Grupacije, prof.dr. Venan Hadžiselimović – na osnovu vlastitog iskustva – u potpunosti složio.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...

ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i...

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo na 25. Sajmu gospodarstva Mostar 2024

U utorak 16. aprila svečano je otvoren Međunarodni sajam...