Bogati prestupnici plaćaju slobodu: Koja je onda svrha kažnjavanja?!

/

Kada su u pitanju povratnici u vršenju krivičnih djela, Alić smatra da bi sudovi morali voditi računa da se ne dozvoli zamjena kazne zatvora kućnim zatvorom ili otkupom, jer svako drugo postupanje derogira suštinu i svrhu instituta zamjene kazne zatvora

Osuđenici na zatvorske kazne do jedne godine u našoj zemlji mogu kupiti slobodu, odnosno zamijeniti zatvorsku kaznu novčanom. Prema podacima koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine dostavilo Oslobođenju, prošle godine izrečena je zatvorska kazna za 2.242 osobe, dok je zamjena kazne zatvora novčanom izrečena za 129 osoba.

PISANI ZAHTJEV
– U prvoj polovini ove godine izrečena je zatvorska kazna za 1.230 osoba, dok je zamjena kazne zatvora novčanom izrečena za 55 osoba, kažu u VSTV-u BiH.

Kantonalni sud u Sarajevu je u protekloj 2022. godini, u četiri krivična predmeta, izrekao presude kojim je osudio pet osoba na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a od toga je za tri osobe donesena presuda kojom se usvaja pisani zahtjev podnositelja za zamjenu izrečene kazne zatvora novčanom, dok je u odnosu na jednu od pet osuđenih osoba izrečena kazna zatvora istovremeno uz njen pristanak zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.

U prvoj polovini 2023. jedna osoba je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od godinu, te je uz pisani zahtjev osuđenog zamijenjena za novčanu. U Općinskom sudu u Travniku je u protekloj godini zabilježeno osam slučajeva u kojima je donesena odluka o pretvaranju kazne zatvora u novčanu. U sedam slučajeva je i plaćena kazna.

– Ukupan iznos otkupljenih kazni zatvora je 117.000 KM. U prvoj polovini ove godine zabilježen je jedan slučaj u kojem je kazna zatvora pretvorena u novčanu. Nije još plaćena kazna, rekli su nam u travničkom Sudu.

Zabrinjava činjenica da nasilnici nakon napada na članove porodice ne moraju u zatvor, dovoljno je da plate. Isto je i kada se radi o posjedovanju i omogućavanju uživanja opojnih droga, napadu na službenu osobu, bludnim radnjama, krađama…

– Zakonsku odredbu prema kojoj je moguće otkupiti kaznu do godine zatvora ne treba izbacivati, jer postoje manja krivična djela, recimo, saobraćajke bez teških ishoda, za koja je potrebno da osobe ne budu isključivo kažnjene zatvorom, odnosno da im se omogući otkup. Ipak, stoji činjenica da se ovim rješenjem najčešće služe bogati prestupnici. Mi branioci ovaj institut zamjene kazne zatvora često koristimo kad se to može za otkup u novcu ili zamjenu za kućni zatvor, što jeste praktičnije za državu i smanjuje troškove boravka osobe u zatvoru u odnosu na boravak u kućnom zatvoru, kaže advokat Damir Alić .

Kada su u pitanju povratnici u vršenju krivičnih djela, Alić smatra da bi sudovi morali voditi računa da se ne dozvoli zamjena kazne zatvora kućnim zatvorom ili otkupom, jer svako drugo postupanje derogira suštinu i svrhu instituta zamjene kazne zatvora.

– Dakle, ovo je koristan institut, ali zloupotrebe mora spriječiti sud, mišljenja je Alić.

Iako su mnogi mišljenja da se odredbom zakona koja omogućuje otkup kazni pogoduje bogatijim osuđenicima, državnim službenicima koji zahvaljujući otkupu kazne zadržavaju radno mjesto na kojem su i počinili krivično djelo, osuđenim van BiH sa dvojnim državljanstvom te višestrukim povratnicima koji otkupljenu slobodu koriste za nova kršenja zakona, advokat Aleksandar Jokić smatra da to nije tako.

Nastavak čitajte na linku.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...