Jedna neobična navika mogla bi biti prvi znak da imate problem sa sluhom

/

Obično kada ljekari sumnjaju na probleme sa sluhom, prvo provjeravaju vaše uši. No, jedna neobična navika može vam otkriti da li imate problema sa sluhom, prije nego što posjetite ljekara.

Problem u otkrivanju ovog zdravstvenog stanja je to što testovi uha obično uočavaju gubitak sluha tek godinama nakon što se pojavi. No, kanadski istraživači navode da su možda pronašli bolji način, koji može otkriti probleme sa sluhom mnogo ranije.

Neurolog Bjorn Hermann s Univerziteta u Torontu identifikovao je neobičnu pojavu koju je povezao sa oslabljenim sluhom. Riječ je o navici posmatranja osoba dok želimo čuti šta pričaju. Naime, što se više trudimo čuti nekoga, pozornije ćemo ga gledati. Prethodne studije pokazale su da ljudi koji se fokusiraju ne pomiču previše oči.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Neuroscience, sugeriše da se isto odnosi i na ljude koji imaju problema sa sluhom i stoga moraju uložiti više truda.

“Istraživanje pokazuje da se ova navika pokreta očiju i napor slušanja javlja kod starijih odraslih osoba i to je populacija za koju bi naš novi pristup mogao biti najkorisniji”, navodi neurolog.

Studija je uključivala 23 mlade odrasle osobe, koje su svoj sluh smatrale zdravim. Slušali su podcaste različite glasnoće s različitim pozadinskim šumovima, pri čemu su neki šumovi otežavali slušanje zvuka.

Dok su slušali zvukove, sudionici su naslonili bradu na izbočinu ispred ekrana, dok su naučnici promatrali pokrete njihovih očiju. Istraživači su otkrili da su se pokreti očiju smanjili u najtežim uvjetima slušanja.

Neurolog Bjorn rekao je da fokusiranost prilikom slušanja nečega ne znači uvijek gubitak sluha, ali može biti znak da se neko bori s postepenim gubitkom sluha, piše Klix. 

Povezani postovi

Znate li zbog čega postoji prijestupna godina

Prijestupna godina zbog 29. februara ima 366 dana, a...

Ramazanska vaktija za 2024.: Najduži post trajat će 15 sati i dvije minute

Najduži dan posta biće posljednji dan ramazana, 9. aprila....

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj...

Bešlagić: Ja sam Bosanac i Dalmatinac, ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac

Enis Bešlagić prisjetio se uloge koja ga je proslavila,...