Najavljuju izlazak na ulice: Pacijenti umiru čekajući lijek!

/

Ako Vlada FBiH na sjednici krajem mjeseca ne usmjeri sredstva u Fond solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, namijenjen njihovom liječenju, onkološki pacijenti najavljuju izlazak na ulice.

Rebalans budžeta

Članovi udruženja oboljelih od melanoma, karcinoma dojke, reumatoidnog artritisa i raka prostate u julu su održali mirno okupljanje ispred Federalnog parlamenta te upozorili da vremena više nema, jer u nedostatku lijekova pacijenti s liste čekanja, na kojoj je već više od 1.500 imena, umiru.

– Ako se rebalansom budžeta ne osiguraju sredstva, a potrebno nam je 70 miliona do kraja godine da bi se izmirile liste čekanja, sada to neće biti mirno okupljanje, već protesti. Pacijenti će izaći na ulice – kazala je za „Avaz“ Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke „Renesansa“.

Glušac pojašnjava da se radi o problemu koji traje duže od 20 godina, a uzrokovan je ignoriranjem obaveza svih saziva Vlade FBiH prema Fondu solidarnosti, koji je osnovan 2002. godine i finansira se dijelom doprinosa zdravstvenog osiguranja i istim iznosom koji mora biti izdvojen iz federalnog budžeta.

Mjesečne terapije

– Samo u prvoj godini su ispoštovali zakon i uplatili dostatna sredstva, a narednih 20 godina uplaćivano je manje od 20 posto od predviđene sume. Vlada FBiH danas duguje novac Fondu solidarnosti, odnosno Zavodu zdravstvenog osiguranja. Do sada se taj dug nagomilao na enormnih milijardu i po maraka – istakla je Glušac.

Na narednoj sjednici Vlada FBiH trebala bi odlučiti o raspodjeli 211 miliona KM neraspoređenih prihoda, a pacijenti očekuju da 70 miliona bude usmjereno u Fond solidarnosti.

– Vjerovatno je tako i u drugim udruženjima i s drugim bolestima, ali ja sam lično poznavala žene koje su umrle na listama čekanja ili su primile lijek, ali prekasno. Pacijenti nam umiru. Te lijekove ne mogu sami nabaviti, jer za sve ove bolesti radi se o mjesečnim terapijama koje koštaju od 5.000 do više od 10.000 KM, a to su lijekovi koji se nabavljaju putem Fonda i ne postoji mogućnost refundacije – potcrtala je Glušac.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...