Život u domu uz brojne izazove: Studentima povećana cijena smještaja, a uvjeti ostali loši

/

Mnoga poskupljenja koja su zadesila kako Bosnu i Hercegovinu tako i Sarajevo nisu zaobišla ni studente u studentskim domovima. Tako će iz njihovih džepova mjesečno biti uzimano dodatnih više od 15 KM.

Vlade USK i TK odbile su povećanje subvencija za svoje studente, pa Kanton Sarajevo studente iz ovih kantona opterećuje za 30 KM više na mjesečnom nivou.

– S vladama kantona iz kojih studenti dolaze prvo smo razgovarali i uspjeli smo da dogovorimo da vlade kantona prihvate to povećanje subvencija. Sve vlade su, osim TK i USK, prihvatile, a nadamo se da će i one uskoro prihvatiti – kaže direktor JU Studentski centar Sarajevo Amar Dovadžija.

Opravdane pritužbe

Kako „Dnevni avaz“ saznaje od studenata koji borave u domovima, uvjeti su veoma loši. Već duži niz godina u domove nisu uložena značajnija sredstva kako bi se poboljšao kvalitet života studenata.

Dovadžija je za “Dnevni avaz” kazao kako je u domovina zatekao vrlo loše stanje kada je došao na funkciju direktora prije dvije godine te da proteklih 25 do 30 godina ništa nije ulagano u domove, pa su stoga, kaže, prigovori studenata sasvim opravdani.

Novi cjenovnik: Udar na džepove studenata. Avaz

Bez obzira na povećanje cijena, priliv studenata je veći nego proteklih godina.

– Prošle godine je u JU Studentski centar Sarajevo u prosjeku bilo 950 do 1.000 studenata, a ove godine će ih biti oko 1.200 – kaže Dovadžija.

Bolji život

U narednom periodu planira se i rekonstrukcija studentskih domova kako bi se poboljšao kvalitet života studenata u Sarajevu, piše Avaz. 

– Već smo uradili određene idejne projekte. Trebamo već početi proceduru pripreme glavnih projekta i nadam se da ćemo brzo, početkom naredne godine, određene paviljone i određene objekte u kojima nam studenti borave uspjeti renovirati – kaže Dovadžija.

Daleko od cilja

– Sve ovo što smo uradili u protekle dvije godine daleko je od uvjeta u kojima bi trebali i morali boraviti studenti, ali, uzimajući u obzir stanje kakvo je zatečeno, mislim da smo u nekim segmentima stvorili barem neki minimum – kaže Dovadžija.

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...