Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

/

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi na poslovima – od spremanja do vrtlarenja – ilegalno, pokazalo je istraživanje objavljeno u subotu.

“Godinama procjenjujemo da broj kućnih pomoćnika koji nisu registrovani i koji rade na crno bez osiguranja i osiguranja od nezgode prelazi 90 odsto”, kaže Dominik Enste, autor istraživanja Instituta njemačke privrede (IW).

Za najnoviju procjenu IW je analizirao nedavno objavljene rezultate iz takozvanog socio-ekonomskog panela, reprezentativnog dugoročnog istraživanja oko 290.000 privatnih domaćinstava, prenosi “Feniks magazin”.

Prema tom pokazatelju oko 4.3 miliona domaćinstava, ili otprilike svako deseto domaćinstvo u Njemačkoj, redovno ili povremeno zapošljavalo je pomoć u kući u 2021. godini.

Oduzmemo li poznati broj radnika koji su samozaposleni i plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, 3.9 miliona domaćinstava plaća ljudima da čiste, vrtlare, obavljaju druge poslove i čuvaju djecu ispod državnog radara, procjenjuje IW.

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registruju kod tijela koja regulišu zapošljavanje na nepuno radno vrijeme.

“Iako nije neuobičajno da kućne pomoćnice rade u domaćinstvu dugi niz godina i da je izgrađen dobar odnos povjerenja, domaćinstva često ne žele da ulaze u ugovorne obaveze”, rekao je Enste.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...